BBC'nin yaptığı bir araştırma, sosyal medya platformu TikTok'un, mülteci kamplarında yaşayan Suriyelilere yapılan bağışlara yüzde 70'e varan oranda el koyduğunu ortaya çıkardı. TikTok, "Sömürüye dayalı dilencilikle mücadele için küresel politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.

TikTok, Suriyeli çocuklara yapılan bağışların büyük bölümüne el koyuyor

BBC ekibi, mülteci kamplarında yaşayan ve sosyal medya platformu TikTok üzerinden yaptıkları yayınlarla ‘nakit değeri olan dijital hediye’ olarak bağış talebinde bulunan Suriyelilerin saatte 1000 dolar değerinde hediye toplandığını, ancak bunun çok az bir kısmının sığınmacılara gittiğini ortaya çıkardı.

TikTok'a yapılan hediyeler sanal, ancak bu hediyeler parayla satın alınarak daha sonra nakit paraya çevrilebiliyor.

Söz konusu haber, BBC ekibinin Suriyeli gazeteci Muhammed Abdullah'tan İdlib yakınlarında bulunan bir mülteci kampını ziyaret etmesini istemesi üzerine ortaya çıktı. Abdullah, bu ailelere "TikTok aracılığı" yapan ve kamptaki 12 aileyle çalışan Hamid'le tanıştı.

Bu ailelere telefonları, internet bağlantısını sağlayan, TikTok hesaplarını açan ve kullanan Hamid hizmeti karşılığında, yapılan bağışlar üzerinden komisyon alıyordu. Ancak Hamid, paralar daha kendi hesabına geçmeden TikTok'un yapılan bağışların büyük bölümüne el koyduğunu söyledi. Hamid, "Aslan animasyonu en büyük hediye. Değeri 500 dolar. Ama buraya geldiğinde değeri 155 dolara düşmüş oluyor" diyor.

Hamid, "Aslan animasyonu en büyük hediye. Değeri 500 dolar. Ama buraya geldiğinde değeri 155 dolara düşmüş oluyor" diyor.

BBC ekibi Suriye'deki mülteci kamplarından canlı yayınlar yapan 300'den fazla TikTok hesabını inceledi. Bu hesapların birçoğunun bir saat içinde 1000 dolar üzerinde hediye bağışı aldığını tespit etti. Ancak kamplardaki aileler yapılan bağışların çok az bir bölümünün kendilerine ulaştıklarını söyledi.

Dowkan Hamdan Al-Khodr, kızının kalp ameliyatı için TikTok yayınlarına çıkıp para toplamak istemiş. Sekiz gün boyunca canlı yayın yaptıktan sonra eline geçen para yalnızca 14 dolar olmuş. Al-Khodr, "Böyle olunca ben de yayın yapmayı bıraktım. Ama ayrılmama izin vermiyorlardı. Bahaneler çıkardığımı, onlara yalan söylediğimi düşünüyorlardı" dedi.

TİKTOK'UN PAYI

TikTok, haziran ayında uygulama üzerinden yapılan hediye bağışlarının ne kadarını kendilerine ayırdıkları sorusunu ise yanıtlamadı. Ardından BBC ekibi Suriye'de bir hesap açarak TikTok'ta canlı yayını yaptı. Londra'daki bir diğer hesap üzerinden de bu hesaba 106 dolarlık hediye gönderdi.

Canlı yayın bittikten sonra Suriye'deki hesapta 33 dolar birikmiş görünüyordu. TikTok, yapılan bağışın yüzde 69'una el koydu. Para transferi bürosundan para çekmeye giden ekip, burada da yüzde 10'luk bir kesinti yapıldığını gördü. TikTok aracısı Hamid'in de kalan paranın yüzde 35'ini komisyon olarak kendisine ayırmasıyla elde kalan para 19 dolar oldu. Birçok aileye canlı yayınların ardından bu kadar para dahi verilmiyor.

Access Now isimli dijital haklar örgütünden Marwa Fatafta, saatler süren canlı yayınların TikTok'un "platform üzerinde küçük yaştakilerin zarar görmesini ve sömürüsünü engelleme" taahhüdüne aykırı olduğunu söylüyor.

'SÖMÜRÜYE DAYALI DİLENCİLİK'

BBC ekibi, TikTok'un çocuk koruma politikalarını ne kadar ciddiye aldığını test etmek için çocukların platform üzerinde bağış talep ettikleri 30'dan fazla hesabı şikâyet etti. TikTok bu hesapların hiçbirinin herhangi bir hak ihlâlinde bulunmadığı yanıtını verdi.

TikTok, "BBC'nin bize sunduğu bu bilgi ve iddialar karşısında derinden endişe duyduk ve hemen kararlılıkla harekete geçtik. Platformumuz üzerinde bu gibi içeriklere izin verilmemektedir. Sömürüye dayalı dilencilikle mücadele için küresel politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.