Tilbe Saran festivali BirGün’e anlattı: Bir kentin değişimi ve dönüşümünü seyretmek ve karşılaşmalar şahit olmak çok önemli

Tilbe Saran: Festivaller bir portakal ağacı gibi geliyor bana...

Kuşadası Belediyesi 2. Tiyatro Festivali, Kuşadası Belediyesi ana hizmet binası önünde oluşturulan kortejle başladı. Renkli görüntülere sahne olan festival yürüyüşüne, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, tiyatro grupları, Kuşadalılar, yerli-yabancı turistler ve festivalin bu yıl ki onur konuğu Tilbe Saran katıldı.

“Karanlık dağıtıcı”
Saran festivalle ilgili BirGün’e şöyle konuştu: “Çok kısa bir sürede yedi kişilik bir çekirdek kadronun 270 gönüllü, stajyer, amatör, oyuncu heveslisi olduğunu görmek onlara tanık olmak, onların o çoşkusunu paylaşmak çok heyecan vericiydi. Bu sene drama, dans, tiyatro ve oyunculuk atölye çalışması yapacak olan çok kıymetli isimler var. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden gelen, amatör topluluklar, üniversite toplulukları, küçük şehir belediye toplulukları ve onların 19 tane okul ya da kendi inisiyatifleriyle bir araya gelmiş bir grup oluşturmuş amatör oyuncular vardı. Bir kentin aslında değişimi ve dönüşümü yani bireyin değişimi dönüşümü... En önemlisi de gençlerin yarattılıklarını aktarabilecekleri, oradan beslenebildikleri ve kendilerini beslemekle kalmayıp etraflarını da zenginleştirdikleri bir ortamın oluşmasının ön izlerini görmek çok umut vericiydi... Karanlık dağıtıcıydı... İyi ki bu festivale katılmışım, görmüşüm, bir parçası olmuşum diye hissettim.

kusadasi-tiyatro-festivali-onur-konugu-saran-festivaller-zenginlestirici-deneyimler-sunuyor-495057-1.

“Önemli bir takas”

Başarılı oyuncu Tilbe Saran sözlerine şöyle devam etti: "Bu çok önemli bir karşılaşma çünkü oyunları hazırlayanlar yapanlar kadar izleyenlerle birlikte oluşan bir sinerji, karşılıklı birbirini besleyen bir ilişki. Dolayısıyla oyuncuların, yönetmenlerin, yazarların farklı seyircilerle farklı ortamlarda farklı coğrafyalarda yeniden kendini deneyimlemeleri çok zenginleştirici geri bildirimler sunan bir çaba. Hem siz gittiğiniz yere bir ürünle bir katkı sunmuş oluyorsunuz hem de aslında o ürün, o yöre çok daha zenginleştirerek dönüştürerek size geri ürün vermiş oluyor. Bu önemli bir takas. Ve o yaptığınız şey aslında tohumların dağılması gibi... Oraya bir portakal ağacı götürüyorsunuz, o portakal ağacı o topraklarda biraz farklılaşıyor değişiyor ve sonra kendi portakallarını oluşturuyor diyelim. Hem siz farklı lezzetlere tohum katmış olarak yola devam edebiliyorsunuz hem de orada sizden izler taşıyan yeni oluşumlara yol açmış oluyorsunuz.Festivallerin bu anlamda çok zenginleştirici deneyimler olduğunu düşünüyorum.

Festivale 14 tiyatro grubu katıldı
Festival kapsamında Kuşadası’na gelen 14 tiyatro grubu oyunlarını Kervansaray, Erkan Yücel Sahnesi ve İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı ile Güzelçamlı Mahallesi’nde sergileyecek. Atölye çalışmaları, müzik ve dans gösterileri, orta oyunu gösterimi gibi sanatsal faaliyetlerin de yer alacağı festival, 5 Ağustos’ta son bulacak.