Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, mevcut enflasyon koşullarında asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması gerektiğini savundu. Enflasyon düşürülmedikçe asgari ücreti artırmanın faydası olmayacağını söyleyen Gültepe, çalışanların asıl beklentisinin fiyatların artmaması olduğunu iddia etti.

TİM Başkanı: Asgari ücretin 300-350 dolar (5500-6500 TL) olması lazım, zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz
Fotoğraf: TİM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyon nedeniyle fiyatlandırma yapamadıklarından yakındı. Asgari ücretin 300-350 dolar (5500-6500 TL) olması gerektiğini savunan Gültepe, çalışanların beklentisinin asgari ücretin artması değil fiyatlara zam yapılmaması olduğunu “Zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz. Çünkü sokağın, pazarın reaksiyonu farklı. Yüzde 30-40 zam yapsan da pazarda yüzde 70-80 zam oluyor” diye iddia etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi tek haneli rakama indirmesinin finansmana erişim açışından olumlu bulan Gültepe, bunun kendileri için döviz kurunun da artması karşılığında anlamı olacağını belirtti.

“FAİZİN İNMESİ DOĞRU, KURUN ARTMAMASI YANLIŞ”

ekonomim.com’dan İmam Güneş’e konuşan Gültepe düşüncesini şöyle açıkladı:

“Politika faizi 9’a düştü. İhracatçı olarak yüzde 5 olmasını tercih ederiz. Finansmana ulaşmak istiyoruz, dolayısıyla kredinin ucuz olması lazım. Faiz düşük olduğunda normalde dövizin de yukarıda olması gerekiyor. Finansmana ulaşabilirsek düşük faiz işimize geliyor. Faizlerin Bu açıdan inmesini doğru buluyorum ama kurun bu seviyede kalmasını doğru bulmuyorum.

Faiz yukarı çıksa, döviz aşağıya gelse hem ucuz maliyetli para bulamayız hem de aldığımız para azalacak. Bir kapan oluşur. Bazı adımlar enflasyonu artırmamak için yapılıyor.

Fiyat tutturma noktasında kurların bizi destekleyecek noktaya gelmesini bekliyoruz. Rekabet edeceğimiz bir ortamın oluşmasını istiyoruz. Enflasyon 3 artıyorsa kurlar da 3 artmalı. Biz de maliyetimizi bilerek fiyatımızı belirleyebilelim.”

Gültepe, firmaların sermaye yapılarının eridiğini ve ‘enflasyon muhasebesi’ yapılmasını beklediklerini söyledi.

“ASGARİ ÜCRETİ SÜREKLİ ARTIRMAKLA BİR NOKTAYA GELEMEYİZ”

Asgari ücretin artışlarının günlük hayata yansımasının alım gücünün düşmesi olduğunu söyleyen Gültepe, “Türkiye’de asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması lazım. Maliyet 500 dolar olursa karşılayamayız. Asgari ücreti sürekli arıtmakla bir noktaya gelemeyiz. Fiyat artışlarının da durması lazım. Zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz. Çünkü sokağın, pazarın reaksiyonu farklı. Yüzde 30-40 zam yapsan da pazarda yüzde 70-80 zam oluyor. Denetimin sağlanması lazım. Çalışanlar diyor ki ‘Zam olmasın ama fiyat da artmasın" ifadelerini kullandı.