TİM Başkanı İsmail Gülle, faizin üretim ve ihracat için büyük bir yük olduğuna dikkat çekerek, MB’nin faiz indirimi sonrası ekonomide yaşanan gelişmeleri, “Bir puanlık faiz indirimi karşısında Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini anlamakta zorluk yaşıyoruz” diyerek yorumladı.

TİM Başkanı: TL’nin bu kadar değer kaybetmesini anlayamıyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ihracat özendirilmesi amacıyla düzenlediği “KOBİ İhracat Seferliği Eğitim Programı”, Eskişehir’de gerçekleştirildi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendirdi.

Dünya'dan Ayşe Kaytan Uçak'ın haberine göre İsmail Gülle, “Faizin üretim ve ihracat için nasıl bir yük olduğu malum. Zor koşullar ve pandemi döneminde dünyadaki ülkeler içerisinde ihracatını en çok artıran ülkeler içerisindeyiz. İhracatımız ülkemizin büyümesinden önemli bir etken. Bir puanlık faiz indirimi karşısında Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini de anlamakta zorluk yaşıyoruz. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 93’ler seviyesinde. İhracatımızda birkaç ay sonra belki dengeye daha sonrasında da artıya geçeceğimiz bir potansiyeli görüyoruz. İhracat hiçbir dönemde bu kadar önemli ve anlamlı olmamıştı. Cumhuriyetin kurulduğunda ihracatımız 100 milyon dolardı. Önümüzdeki yıl hedefimiz 250 milyar dolar olacak. Bu kadar çalışma ve gayret bir puanlık faizin karşısında bu kadar etkilenmemelidir” yorumunu yaptı.

Programda, Eskişehir’de geçen yıl en fazla ihracat yapan ilk 10 firma ile en yüksek katma değerli ihracat yapan firmaya ödülleri verildi. TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. Eskişehir ihracat şampiyonu olarak zirvede yer aldı. ANOT Endüstri ve Ticaret A.Ş.’ye de en yüksek katma değerli ihracat yapan firma ödülü verildi. 2020 yılında en fazla ihracat gerçekleştirerek ödül alan ilk 10 firma şöyle:

1. TUSAŞ MOTOR SANAYİİ A.Ş.

2. ALP HAVACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

3. EUROPEN DIŞ TİCARET A.Ş.

4. ETİ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

5. MAGNESİT A.Ş.

6. YURTBAY SERAMİK SAN. VE TİC. A.Ş.

7. KOREL ELEKTRONİK SAN. VE TİC. A.Ş.

8. ROCA TR BANYO A.Ş.

9. ERAY PLASTİK DOĞRAMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

10. HİSARLAR İTHALAT İHRACAT PAZARLAMA A.Ş.