TİM sadece para sayar, 'vicdani mahkûmiyet ölçemez'miş!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı, ödül töreninde Bakanların elinden plaket almasıyla adı yeniden gündemin baş sırasına oturan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının bir numaralı sanığı Rıza Sarraf’ın “vicdani mahkumiyetini ölçmelerinin söz konusu olmadığını” söyledi.

Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar’a konuşan TİM Başkanı Mustafa Çırıkçıoğlu, TİM’in firmaların ihracat büyüklüğüne göre plaket verdiğini belirterek, “Zarrab da bu kritere uyuyor. Ayrıca, mahkumiyet de almış değil” dedi.

Munyar’ın “kamuoyu vicdanında bir mahkumiyet söz konusu değil mi?” sorusu üzerine ise Çırıkçıoğlu, bir dönem genelev yöneticisi olan Manukyan’a göndermede bulunarak, şu cevabı verdi: “Bizim vicdan mahkumiyetini ölçmemiz söz konusu değil. Öyle bir kriterimiz de yok. Küçümsemek ya da hakir görmek anlamında söylemiyorum ama Matilt Manukyan yüksek vergi ödediği için devletten kaç kez plaket aldı. Orada da kriter verginin miktarıydı.”

Munyar, adını vermediği çeşitli işadamlarına dayandırdığı yazısında, TİM çatısından bir birlik başkanının bir iftar yemeğinde sarf ettiği şu ifadelerini aktardı: “TİM yönetiminden Sarraf’ı arayıp ‘siz gelmeyin’ diyenler olmuş. Ancak anlaşılan o ki Sarraf öyle bir fotoğrafta yer almayı planlamış, özellikle törene kendisi katılmış.”

Yemekte görüşlerini paylaşan işadamları, özellikle daha sonra bu durumdan rahatsız olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un tepkisini toplantı sırasında göstermesi gerektiğinde birleşti.