Son 10 yıl içerisinde video oyunları ve mobil oyunların yükselişe geçmesiyle beraber, oyun tutkunları pek çok yeni oyunun görücüye çıkışına şahitlik etti. TIME dergisi, bu kapsamda 2010’lı yılların en iyi 10 oyununu listeledi.

TIME seçkisi: 2010'lu yılların en iyi 10 oyunu


Geçtiğimiz 10 yıllık süreç içerisinde oyun ve animasyon teknolojisindeki ilerlemeler ile beraber tüm dünya, video oyunları ve mobil oyunların yükselişe geçişine şahit oldu. Böylelikle 2010’lu yıllarda pek çok yeni oyun kullanıcı beğenisine sunuldu. Bunlardan bazıları oyun tutkunlarını çılgına çevirip kısa süreli bir parlamanın ardından hızlıca rafa kaldırılsa da bazıları akıllara kazındı ve çok daha uzun süreli bir etki yaratarak birden fazla jenerasyonun hayatına dokundu.

TIME dergisi ise bu kapsamda 2010’lu yılların en iyi 10 oyununu listeledi. Dergiye göre son 10 yılın akıllara kazınan en iyi 10 oyunu şu şekilde:

1) Grand Theft Auto V

time-seckisi-2010-lu-yillarin-en-iyi-10-oyunu-665533-1.

İlk kez 2013 yılında piyasaya sürülen Grand Theft Auto V, açık uçlu bir aksiyon-macera oyunu. Grand Theft Auto serisinin 5. oyunu olan oyun, Rockstar North tarafından geliştirilmiş ve Rockstar Games tarafından yayınlanmıştı.

2) The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Aksiyon-macera türündeki oyun Nintendo tarafından geliştirilmiş ve 2017 yılında kullanıcı beğenisine sunulmuştu. Wii U ve Nintendo Switch için piyasaya sürülen ‘Breath of the Wild’, The Legend of Zelda serisinin 19. oyunuydu.

3) Fortnite

time-seckisi-2010-lu-yillarin-en-iyi-10-oyunu-665534-1.

‘Fortnite Epic Games’ ve ‘People Can Fly’ tarafından geliştirilen oyun, online olarak oynanan bir hayatta kalma oyunu ve Save the World, Fortnite Battle Royale ve Creative adında 3 farklı oyun modu içeriyor. PlayStation 4, Nintendo Switch, Android, Xbox One, iOS, Microsoft Windows ve Mac OS gibi pek çok farklı oyun platformunda oynanması mümkün olan Fortnite, Epic Games tarafından 2017 yılında piyasaya sürüldü.

4) Dark Souls

Orijinal adı ‘Souls’ olan oyun, FromSoftware tarafından geliştirilen bir aksiyon oyunu. Serinin içerisindeki bir oyun olan Dark Souls ise 2010 yılında piyasaya sürüldü ve pek çok oyun-severin beğenisini topladı.

5) League of Legends

time-seckisi-2010-lu-yillarin-en-iyi-10-oyunu-665536-1.

Belki de liste içerisinde en büyük popülariteye ulaşan oyun olan League of Legends, Riot Games tarafından geliştirildi ve Warcraft III’ün haritası örnek alınarak tasarlandı. Çevrimiçi şekilde oynanan ve çok oyunculu bir savaş arenasından oluşan oyun, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde birden fazla jenerasyona dokunabilen birkaç oyunun arasına girebilmeyi başardı.

6) Pokémon Go

2016 yılında piyasaya sürülen Pokémon Go, Pokémon Go Niantic tarafından geliştirilen ve The Pokémon Company tarafından yayımlanan bir mobil oyun. Özellikle piyasaya sürüldüğü dönemde büyük bir popülarite yakalamış oyun, iOS ve Android işletim sistemlerinin her ikisinde de oynanabiliyordu.

7) Minecraft

Tam sürümü 2011 yılında görücüye çıkan Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan üç boyutlu bir oyun. Mojang tarafından geliştirilen oyunun tam sürümü içerisinde Survival, Hardcore, Creative, Adventure ve Spectator isimlerinde 5 farklı modu var. İlk sürümünden beri güncellenmeye devam eden ve video oyunu dünyasında büyük çapta bir popülarite yakalayan oyun, piyasaya sürülüşünden bir süre sonra Microsoft tarafından satın alındı.

8) The Elder Scrolls V: Skyrim

time-seckisi-2010-lu-yillarin-en-iyi-10-oyunu-665535-1.

Aksiyon türünde bir RPG video oyunu olan Skyrim, Bethesda Game Studios tarafından geliştirildi. The Elder Scrolls serisinin 5. uyarlaması olan oyun, 2011 yılında Bethesda Softworks tarafından piyasaya sürüldü.

9) Portal 2

2011 yılında kullanıcı beğenisine sunulan Portal 2, birinci şahıs nişancı türünde bir bulmaca oyunu. Oyun, Valve Corporation tarafından geliştirilip yayınlandı ve Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için piyasaya sürüldü.

10) Disco Elysium

Estonya merkezli ZA / UM tarafından geliştirilen ve yayınlanan Disco Elysium, tek oyunculu bir video oyunu. Rol yapma oyunlarından esinlenen oyun, 2019 yılı içerisinde piyasaya sürüldü.

Kaynak: Tekno Safari