TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e, Türkiye’nin farklı yerlerinde sendikal haklarını kullandıkları için işinden çıkartılan işçileri hatırlattı.

TİP'li Kadıgil'den Bakan Bilgin'e: Sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler de benzer bir mücadele verecek misiniz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, işten atılan Xiaomi-Salcomp işçileri için “İşe geri aldırılmalarını sağladık” diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e, “Türkiye’nin farklı yerlerinde sendikal haklarını kullandıkları için işinden çıkartılan, işlerine dönmek için demokratik gösteri hakkını kullanan çok sayıda işçi için de benzer bir müdahalede bulunacak mısınız” diye sordu.

Sera Kadıgil, Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Bilgin’in işten çıkartılan Xiaomi-Salcomp işçileri için “Devlet olarak müdahale ederek geri aldırılmalarını sağladık” sözlerini anımsattı. Farklı işyerlerinde sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan işçilere de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirten Kadıgil, Bakan Bilgin’e şu soruları yöneltti:

- “Türkiye’nin farklı yerlerinde sendikal haklarını kullandıkları için işinden çıkartılan, işlerine dönmek için demokratik gösteri hakkını kullanan çok sayıda işçi için de benzer bir müdahalede bulunacak mısınız? Benzer bir müdahalede şimdiye dek neden bulunmadınız?

- MİTSUBA Otomotiv çalışanlarının Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılması ile ilgili olarak Japon sermaye grubu ile ilgili bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

- Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası’na (Nakliyat-İş) üye oldukları gerekçesiyle Yemeksepeti firmasındaki işlerine son verilen işçiler ile ilgili Bakanlığınızın herhangi bir değerlendirmesi var mıdır?

- Indomie Adkoturk ve BelKaper işçileri, kolluk güçlerinin şiddetli müdahalesiyle karşılaşmışlardır. Bakanlığınız, bu işyerlerinde işçilerin ve örgütlü oldukları Tek-Gıda İş Sendikası’nın resmi başvuruları ve kamuoyu önünde dile getirdikleri şikayetlerle ilgili ne tür işlemler yapmıştır?”