DİLAN ESEN Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ve Fuarı (GETAT) dün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleşen kongrede, ‘Geleneksel tıp’ adı altında homeopati, hacamat ve sülük uygulamaları teşvik ediliyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk ve […]

Tıpta gericileşme kongresi başladı

DİLAN ESEN

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ve Fuarı (GETAT) dün İstanbul’da başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleşen kongrede, ‘Geleneksel tıp’ adı altında homeopati, hacamat ve sülük uygulamaları teşvik ediliyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk ve Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz kongreyi ve bu uygulamaların Sağlık Bakanlığı tarafından teşvik edilmesini BirGün’e değerlendirdi.

SAĞLIKTA GERİCİLEŞME

Tıbbın alternatifi olmayacağını vurgulayan Öztürk, “Bazı bilimdışı hatta sakıncalı uygulamalar var. Sağlık Bakanlığı daha çok bu sakıncalı uygulamalar üzerinden ilerliyor” dedi.

Öztürk, bu konunun iktidarın ideolojisiyle uyuştuğunu kaydederek, “Sağlık Bakanlığı’nın dediği gibi her şeye hacamat ve sülük iyi geliyor diye bir şey yok. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın yaptığını doğru bulmuyoruz. Bilimdışı uygulamaların propagandasını yapıyorlar” diye konuştu.

Yılmaz ise bu uygulamaları sağlıkta gericileşme olarak nitelendirdi.

ŞARLATANLIK BOYUTUNDA

Hacamat ve sülük tedavisi gibi uygulamaların şarlatanlık boyutuna geldiğini dile getiren Yılmaz, “Bütün alanlarda bilimdışı uygulamalar varsa, dinsel ve geleneksel olarak belirtilen öğeler ön plana çıkartılıp topluma dayatılıyorsa siyasi politikalarla paralellik gösteren bir durum vardır. Yoksul kesimlere gericilik bir kader olarak dayatılmaktadır” ifadelerini kullandı.