Özbekistan’dan dönen Türkiyeli TIR şoförleri, Rusya-Gürcistan arasındaki Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında 20 gündür bekletiliyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, tır şoförlerinin zor durumda olduğunu ifade etti.

TIR şoförlerinin geçişine 20 gündür izin verilmiyor

Haber Merkezi

Özbekistan’dan dönen Türkiyeli TIR şoförleri, Rusya-Gürcistan arasındaki Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında 20 gündür bekletiliyor ve neden bekletildiklerine dair de bir açıklama yapılmıyor.

TIR şoföleriyle görüştüğünü ifade eden HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, “Özbeksitan’dan dönen TIR şoförlerine, Rusya-Gürcistan arasındaki bağlantıyı sağlayan Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında 20 günü aşkın bir süredir geçişlerine izin verilmemektedir” ifadelerini kullandı.

ŞOFÖRLERE BİLGİ VERİLMİYOR

“Birçok şoförün günlük ihtiyaçlarını karşılayacak durumlarının olmadığı bilgisi bulunmaktadır” da diyen HDP’li Eksik şunları söyledi:

“Tarafıma ulaşan tır şoförleri bu süre içerisinde niçin bekletildiklerine dair kendilerine bilgi verilmediğini barınma, ısınma, beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını gidermede çok sıkıntı yaşadıklarını dile getirmektedirler. Pandeminin hızlı bir şekilde yayıldığı ve neredeyse günde 300’e yakın insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de; tüm bu olumsuz koşullara rağmen günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere Uluslararası tır şoförlüğü yapan emekçiler büyük sıkıntılar ile karşılaşmakta ve sorunları çözülmemektedir.”

BEKLETİLME GEREKÇELERİ NEDİR?

HDP Milletvekili Habip Eksik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi de verdi. Eksik, Ticaret Bakanı Pekcan’a şu soruları yöneltti:

1- TIR şoförlerinin Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında bekletilme gerekçesi nedir?
2- TIR şoförlerinin sorunlarının çözülmesi noktasında Gürcistan ve Rusya devletleri ile görüşme yapıldı mı?
3- TIR şoförlerine COVİD-19 testi ve aşısı yapılıyor mu?
4- TIR şoförleri ne kadar süredir o bölgede bekletilmektedir ve sayıları kaçtır?
5- Bozulabilen malların zararı karşılanacak mıdır?