Dünyada her yıl ortalama 18 milyon kişiye, Türkiye’de ise 163 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Prof. Dr. Yavuz Anacak, yaşam alışkanlıklarının kanserin ortaya çıkmasına etki ettiğini söyleyerek “Son yıllarda tiroid kanserinde artış var” diyor

Tiroid kanserine dikkat

DİLARA ŞİMŞEK

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre dünya çapında her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise Türkiye’de her yıl kanser tanısı alan kişi sayısı ortalama 163 bin. DSÖ daha vahim bir tabloya işaret ediyor. Yapılan araştırmalar tablonun bu şekilde devam etmesi halinde 2030 yılında tüm dünyada 22 milyon yeni tanı konulacağını gösteriyor.

Her yıl dünyadan milyonlarca kişinin hayatını etkileyen kansere farkındalık yaratmak için bugün Dünya Kanser Günü olarak kutlanıyor. DSÖ ve Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun 2018 rakamlarına göre, dünyada en sık görülen kanserlerin başında sırasıyla; akciğer, meme, bağırsak, prostat ve deri kanserleri geliyor.

Türkiye’de kadınlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri en sık görülen kanserler olarak sıralanırken; erkeklerde ise akciğer, prostat ve kalın bağırsak kanserleri başı çekiyor.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, özellikle tiroid kanserinde son yıllarda artış yaşandığına dikkat çekerek, “Şu kanser diğerinden daha çok artıyor diyemeyiz. Ancak tiroid kanserinde nedeni bilinmemekle birlikte bir artış var. Kanser, yaşamın uzaması sonucunda giderek daha sık ortaya çıkan bir hastalık haline geldi. Hızlı endüstrileşme ve kentleşmenin getirdiği kimyasal kirlilikteki artış, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, obezite gibi faktörler de diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. 21’inci yüzyılda kanser artık daha da sık rastlanan bir hastalık ve pek çok ülkede önemli bir toplumsal sağlık sorunu.”

tiroid-kanserine-dikkat-683600-1.

Proton tedavisi uygulanabilmeli

Kanserin genelde 50-60 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Anacak, tedavilerdeki gelişmelere değindi. Prof. Dr. Anacak, Proton tedavisinin bir an önce ülkede uygulanabilir hale gelmesi gerektiğini söyledi:

“Yirmiden fazla ülkede uygulanabilen Proton tedavisinin bir an önce ülkemizde uygulanabiliyor hale gelmesi Sağlık Bakanlığı tarafından kanser tedavisinde öncelikler arasına alınmalı. Bu tedavi ile proton tedavisi ile tümörün dışında kalan sağlam dokular, radyasyon dozu sıfıra yakın olarak ayarlanarak korunabiliyor. Bunların dışında kanseri saran sağlam dokulara vermek zorunda kaldığımız radyasyon dozu çok azaldı, bu şekilde birçok kanserin radyoterapisinde daha yüksek, kansere daha etkili radyasyon dozu verebiliyoruz. Daha önce yan etki kaygısıyla tedavi veremediğimiz durumlarda da radyoterapiyi kullanmaya başladık."

Kanser riskini azaltmak için 11 öneri

1. Sağlıklı kiloda kalın.
2. Düzenli egzersiz yapın.
3. Sağlıklı beslenin.
4. İşlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durun.
5. Kırmızı ve işlenmiş et tüketiminizi sınırlandırın.
6. Şekerli ya da tatlandırıcılı içecek tüketiminizi sınırlandırın.
7. Mümkünse çocuğunuzu emzirin.
8. Daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
9. Tütün ürünleri kullanmayın.
10. Güneşte çok uzun süre kalmayın.
11. Düzenli uyuyun.

Çağrımız VarÇağrımız Var