TİS hükmünü yitirdi!

KESK, önceki gün açıklanan resmi verilere göre yıllık enflasyonun yüzde 25,24’e çıktığına dikkat çekerek, “2017 yılında imzalanan ‘toplu sözleşme’ (TİS) hükmünü yitirmiştir! Maaş artışı hedeflenen enflasyona göre yapılan beş milyon kamu emekçisi ve emeklisinin, gerçekleşen enflasyonla ezilmesine artık son verilmelidir” açıklaması yaptı.

KESK’ten önceki gün yapılan açıklamada, enflasyon nedeniyle kamu emekçisi ve emeklisinin kayıplarının gittikçe arttığına vurgu yapılarak şöyle denildi: “2017 yılında, ‘toplu sözleşme’ demeye dilimizin varmadığı mutabakatta, yıllardır yaşadığımız temel hiçbir sorunumuza çözüm getirilmediği gibi maaş artışlarımızda da hedeflenen enflasyon rakamları temel alındı. Buna göre maaşlarımızda 2018 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 3,5, 2019 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 artış yapılması kararlaştırıldı.”

Derhal yenilenmeli
Hükmünü yitiren 2017 yılı toplu sözleşmesinin derhal yenilenmesini isteyen KESK, ayrıca şu taleplerde bulundu:

♦ ”Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalı.

♦ Elektrik, su, akaryakıt, ekmek, toplutaşıma gibi temel ihtiyaçlara zam yapılmamalı, yapılan zamlar geri alınmalı.

♦ Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmeli.

♦ Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam tipine, liyakatı yok eden mülakat, sözlü sınav, güvenlik araştırma-arşiv kaydı uygulamalarına son verilmeli.”