T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2021-2022 sanat sezonunda toplam 428 özel tiyatro projesine 13.500.000 TL ödenek ayırdı. Tiyatro Kooperatifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na "Desteğe başvuran ancak destekten yararlanamayan 44 tiyatronun başvurusunun olumsuz sonuçlanma nedeni nedir?" diye sordu.

Tiyatro Kooperatifi'nden Bakanlığa: 44 tiyatroya destek vermemenizin nedeni nedir?

Pandemide tiyatroların içinde bulunduğu zorluklara dikkat çekmek için çalışmalar sürdüren Tiyatro Kooperatifi, 2021-2022 sanat sezonu için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından özel tiyatroların projelerine yapılan destek konusunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterleri sordu.

"Sahnelerin uzun zaman sonra yeniden açılmaya başladığı, özel tiyatroların var güçleriyle çalışarak ayakta kalma mücadelelerini sürdürdüğü bu hassas dönemde verilecek tüm destekler, sektörümüzün sürdürülebilirliği adına hayati önem taşıyor" diyen Tiyatro Kooperatifi "Bu doğrultuda özel tiyatroların projelerine yapılan destekle ilgili T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tesis edeceği şeffaflık ve kolaylaştırıcılığı önemsiyor, sorularımızın tamamı için yanıtlarını rica ediyoruz" diyerek bakanlığa şu soruları yöneltti:

►"Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik”in 8. maddesinin 2. fıkrasında, değerlendirme komisyonunun her sanat sezonunda yönetmelikte yer alan değerlendirme ölçütlerine ek yapabileceği belirtilmiştir. 2021-2022 sanat sezonunda desteklenen oyunların seçiminde kullanılan tüm kriterler nelerdir?

►Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterlere uyumluluğu değerlendiren komisyonda görev alan isim veya kurumlar kimlerdir?

►Başvurusu olumlu sonuçlanan her bir tiyatroya ayrılan bütçe nedir, bütçe dağılımı hangi kriterler doğrultusunda yapılmıştır? Bütçenin tiyatrolara aktarımı ne zaman gerçekleştirilecektir?

►2020-2021 sanat sezonunda toplam 328 özel tiyatro projesine 12.000.000 TL ödenek sağlanırken, 2021-2022 sanat sezonunda toplam 428 özel tiyatro projesine 13.500.000 TL ödenek ayrılmıştır. Başvurusu olumlu sonuçlanan tiyatroların sayısı %30 oranında artış gösterirken, toplam bütçede yalnızca %12 oranında artış olmuştur. Bu doğrultuda tiyatro başına düşen bütçede önemli oranda bir düşüş gözlemlenmektedir. Destek bütçeleri belirlenirken, 1,5 yılı aşkın süredir devam eden, halen içinde bulunduğumuz zorlu pandemi sürecinde yaşanan kayıplar, ülkemizdeki mevcut ekonomik koşullar ve bir tiyatro prodüksiyonunun hayata geçirilmesi için gereklilikler değerlendirmeye alınmış mıdır?

►“Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik”te 29.04.2021 tarihinde yapılan değişiklikle, yönetmeliğin 8. maddesinin g bendi uyarınca, başvuru yapan özel tiyatronun salonu olup olmaması, salonu varsa kapasitesinin de değerlendirileceği belirtilmiştir. 2021-2022 sanat sezonunda destek sağlanan projeler listesinde yalnızca ticari unvan, tiyatro adı ve proje adına yer verilmiştir. Destek verilen tiyatro salonlarına ilişkin bilginin, salonlar için sağlanan bütçenin ve bu miktarın toplam bütçe içindeki oranının paylaşılmasını rica ederiz.

►Desteğe başvuran ancak destekten yararlanamayan 44 tiyatronun başvurusunun olumsuz sonuçlanma nedeni nedir? Şeffaflık prensibi gereği ve bu tiyatroların bir sonraki destekten yararlanabilmek için gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri amacıyla yanıtınızı rica ederiz.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINA

Özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan bir sosyal kooperatif olan Tiyatro Kooperatifi, Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21. yüzyılda dünya standartlarında çalışma zeminini sağlamayı hedeflemekte ve ekonomik fayda üretme potansiyeline sahiptir. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin diğer yönetim kurulu üyeleri ise Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, Ekip Kafile, Ekip Tiyatrosu, Entropi Sahne, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam'art, Mesele Kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea, Primat Atölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Sahne, TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro Hemhâl, TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, TiyatroTiyatral, Tiyatro Yeniden, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yan Etki, Yapıcı Tiyatro ve Yolcu Tiyatro olmak üzere 64 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Tiyatro Kooperatifi, bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzuluyor ve Türkiye’deki tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.