Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Manisa’da 12 yaşındayken cinsel istismara uğrayan ve devlet korumasındayken pavyonda çalıştırıldığı öne sürülen çocukla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iddiaları reddeden açıklamasına itiraz etti. Federasyon tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanılan gerçeklikler ve kurumumuzun elindeki bilgi, belge ve sürece dair tanıklıklarımızla uyuşmamaktadır” denildi.

TKDF'den Aile Bakanlığı'nın 'Manisa' açıklamasına yanıt: Bakanlığın açıklaması eldeki bilgilerle uyuşmuyor

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Manisa’da kaybolan 14 yaşındaki çocuğunun, 12 yaşındayken iki kişinin cinsel istismarına uğradığı ve Manisa Çocuk Esirgeme Kurumu yurdunda kalırken uyuşturucu maddeye alıştırılarak pavyonda çalıştırıldığı iddilarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya itiraz etti.

TKDF tarafından yapılan açıklamada, çocuğun 14 gündür kayıp olduğuna dair haberlerin basında yer almasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘çocuğun bulunduğu ve herhangi bir eğlence merkezinde çalışmasının söz konusu olmadığı’ yönünde yapılan açıklamanın federasyonun elindeki bilgi, belge ve sürece dair tanıklıklarla uyuşmadığı belirtildi.

“KAMUOYUNU MANİPÜLATİF OLARAK YÖNLENDİRME AMACI TAŞIYOR”

Çocuğun en temel haklarının devlet eliyle ihlal edildiği vurgulanan açıklamada, bakanlığın açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ve sistematik olarak gerçekleri gizleme çabasının ileride yaşanması muhtemel benzer hak ihlalleri ve mağduriyetlerin üstünü örtmeye yönelik kamuoyunu manipülatif olarak yönlendirme amacı taşıdığı ifade edildi.

TKDF tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“12 yaşındayken Kuşadası’nda iki kişinin cinsel istismarına uğrayan ve yaşadığı travma sonrası intihar girişiminde bulunan kız çocuğu mahkemenin “güvenliğini” gerekçe göstererek verdiği karar neticesi annesinin itirazına rağmen 2022 yılı Şubat ayında Manisa Çocuk Yurdu’na yerleştirilerek devlet korumasına alınmıştır.

Çocuğun annesi sürecin başından beri yanında olmamız sebebiyle kurumumuza başvurarak, kızının Manisa’da yurttan kaçtığını ve kayıp olduğunu bildirerek destek talep etmiştir. Annenin kurumumuza ilettiği bilgi ve belgeler aracılığıyla ilgili kurumlardan destek talep ettik ve konunun takibi için çocuğun annesi ve ilgili kurumlarla irtibatımızı sürdürdük.

Çocuğun İzmir Çiğli’de tedavi amacıyla kaldığı merkeze götürülürken yanında devlet görevlileri olduğu halde sosyal hizmetlere ait resmi araçtan kaçtığı ve 14 gündür kayıp olduğuna ilişkin haberler ulusal basına yansımış ve sonrasında çocuk birkaç saat içinde kolluk kuvvetlerince bulunmuştur.

Devlet korumasındayken kaybolan ve uzun süre geçmesine rağmen bulunamayan, ancak sonrasında basında çıkan ısrarlı haberler neticesi hızlıca bulunan çocuğun uğradığı istismarla ilgili olarak basında çıkan haberlere karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 19.12.2022 tarihinde bir basın açıklaması yapmıştır. Bahsi geçen basın açıklaması, yaşanılan gerçeklikler ve kurumumuzun elindeki bilgi, belge ve sürece dair tanıklıklarımızla uyuşmamaktadır.

“ÇOCUĞUN EN TEMEL HAKLARI DEVLET ELİYLE İHLAL EDİLMEKTEDİR”

Devlet korunmasına alınan çocuğun yaşadığı ağır travmatik süreçler göz önüne alınarak çok daha özenle korunması ve gerekli önlemlerin daha titizlikle alınması gerekli iken çocuğun hastaneye götürüldüğü resmi araçtan nasıl olup da kaçabildiği, günlerce bulunamadığı, ancak olayın medyaya yansıması sonrası nasıl olup da bir anda bulunabildiği son derece şaibelidir. Çocuğun en temel hakları bizzat devlet eliyle ihlal edilmektedir.

Bakanlığın açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ve sistematik olarak gerçekleri gizleme çabasının ileride yaşanması muhtemel benzer hak ihlalleri ve mağduriyetlerin üstünü örtmeye yönelik kamuoyunu manipülatif olarak yönlendirme amacı taşıdığı görülmektedir"

NE OLMUŞTU?

Kısa Dalga muhabiri Hale Gönültaş, Manisa’da 12 yaşında bir çocuk 2 kişinin cinsel saldırısına uğramış, annesinin itirazına rağmen mahkeme, istismar edilen çocuğu "güvenliği" gerekçesi ile devlet korumasına almıştı.

Manisa Çocuk Yurdu'na yerleştirilen çocuğun, uyuşturucu maddeye verilerek pavyonda çalıştırıldığı ve koruma altındayken kaçtığı öne sürülmüştü.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 14 gündür kayıp olan çocuğa ilişkin haberlerin kamuoyuna yansımasının konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Çocuğun, korunma ve bakım altında olduğu süreçte pavyonda çalıştığına ilişkin annesinin iddiası üzerine araştırma yapılmış, herhangi bir eğlence mekanında çalışmasının mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilmişti.