TKİ’nin milyonları tüy dökücü kreme mi gitti?

HABER MERKEZİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) ürettiği ‘kozmetik ürünlerinin’ akıbetini Meclis gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Gürer, yaptığı açıklamada, “TKİ’nin milyonları kişisel bakıma mı gitti? Tüy dökücü krem üretmek TKİ’nin neyine!” ifadelerini kullandı.


TKİ’nin 4 yıl önce uzmanlık alanına girmediği halde ‘kozmetik ve kişisel bakım’ sektörüne girdiğini ve Elegance aslı bir kozmetik markası oluşturduğunu belirten Gürer, bu ürünlerin tanıtımı ve reklamı için bile 2 milyon liradan fazla para harcandığını ifade etti. Kurumun bu ürünlerin üretilmesi için İstanbul’da bir firma ile yıllık tutarı 4,7 milyon TL olan başka bir sözleşme imzaladığına dikkat çeken Gürer, “Bu sözleşmede kurum aleyhine imzalanan bazı maddeler Sayıştay’ın dikkatinden kaçmadı” dedi.

tki-nin-milyonlari-tuy-dokucu-kreme-mi-gitti-789136-1.
Ömer Fethi Gürer

Sayıştay raporlarına göre, kurumun depolarında son kullanma tarihi 2018 ve 2019 olan 48 bin 500 adet kozmetik ürünün bulunduğunu da aktaran Gürer, bu ürünlerin raf ömürleri dolmadan değerlendirilip değerlendirilmediğinin açıklanmasını istedi.

Gürer yazılı açıklamasında, şu değerlendirmeyi de yaptı: “TKİ’nin işlevi özelleştirmeler ile önemli ölçüde daraltıldı. Son olarak Ekim 2012’de Kütahya Seyitömer´deki, Ağustos 2013’te Muğla Yatağan ve Milas´taki, Aralık 2014’te ise Bursa Orhaneli´ndeki kömür işletmeleri özelleştirilerek TKİ bünyesinden ayrıldı. Esas işinden giderek uzaklaşan şirkete kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ürettirmeye kalkmak tam bir kara mizahtır.”