TKİ ve Eti Maden'de 8 Mart etkinlikleri çeşitli bahanelerle yasaklandı

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) tarafından her yıl düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğünde salgın, Eti Maden Genel Müdürlüklerinde ise yazılı olarak cevap verilme gereği duyulmadan şifahen salonda ses sistemi provası yapılacağı gerekçesiyle yasaklandı.

Sendika tarafından TKİ Genel Müdürlüğüne yapılan ikinci başvuruda ise yazar Onur Bütün ile “Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat” başlığıyla yapılacak etkinliğin salgınla beraber mesai saatleri içinde olması, çay-kahve ikramı, canlı müzik yapılacak olmasının çalışma ortamına aykırı olduğu gibi bahanelerle etkinliğe yeniden izin verilmedi.

Konu ile ilgili konuşan ESM Genel Dış İlişkiler, Kadın ve Çevre Sekreteri Özlem Apaydın şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı tarafından kapalı alanlarda dahi maske zorunluluğu kaldırılmışken, her iki Kurumda da eğitim, seminer, kurs gibi faaliyetler devam ederken salgın bahane edilerek 8 Mart’ın yasaklanması kadınların çalışma yaşamındaki emek ve özgürlük mücadelesine olan tahammülsüzlüğü göstermektedir. ESM’nin başvurusunun reddedildiği gün HAK-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasının TKİ Konferans Salonunda tam kapasite üye toplantısı düzenlemesi salgının bahane edilerek sendikal ayrımcılık yapıldığının kanıtıdır. Yetkililerden randevu talep etmemize görüşmeyi reddeden yetkililer hakkında Anayasa ile güvence altına alınan kazanılmış haklarımıza sahip çıkarak sendikal faaliyetleri engelleyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi."