"Üçüncü ittifak solda” haberini yalanlayan TKP ve EMEP, yazılanların 'hayal mahsulü' olduğunu ve haberin kendilerine sorulmadan yapıldığını vurguladı.

TKP ve EMEP’ten ‘üçüncü ittifak’ iddialarına yanıt: Hayal mahsulü

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Emek Partisi (EMEP) tarafından ‘solda ittifak’ iddiaları ardından yapılan açıklamalarda, haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Bugün Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir haberde HDP, TİP ve SOL Parti’nin üçüncü bir ittifak kuracağı, bu ittifaka daha sonra TKP ile EMEP’in de katılabileceği iddia edildi. Daha sonra ise yandaş basın benzer haberlere imza attı.

SOL Parti, BirGün’ün konu hakkındaki sorularına verdiği yanıtta haberleri yalanlarken TKP ve EMEP’ten de haberlere dair yalanlama açıklamaları geldi.

AKDENİZ, TWİTTER HESABINDAN TEPKİ GÖSTERDİ

Söz konusu haberlerin ardından kişisel Twitter hesabından açıklamada bulunan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Bugün medyada yer alan spekülatif haberlerin aslı da gerekliliği de yoktur” dedi. Akdeniz, “Gerekli olan Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında 3’üncü seçeneğin (halk ittifakı) yaratılmasıdır. Ki EMEP olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi ve haber yapılırken kendilerine sorulmadığını ifade etti.

TKP: BU HABER GERÇEK DIŞIDIR

TKP ise haberüzerine resmi internet sitesinden konu hakkında bir açıklama yayımladı.

Açıklamada “Bu haber gerçek dışıdır” denirken SOL Parti ve EMEP ile yürütülen görüşmelere dair bilgi verildi. TKP de, haber yapılırken kendilerine sorulmamasına tepki gösterdi.

TKP’nin, “Bazı medya kuruluşlarında yer alan ittifak haberlerine dair açıklama” başlığı ile yayımladığı açıklaması şöyle:

Çeşitli medya organlarında bir süredir “solda ittifak tartışmaları”na ilişkin haber ve söylentiler yer almaktadır. Bugün de bazı medya kuruluşları “HDP, Sol Parti ve TİP’in bir ittifakta anlaştığı, EMEP ve TKP’nin de bu ittifaka dahil olabileceği” doğrultusunda kaynağı belli olmayan bir haber yayınlamışlardır.

Bu haber gerçek dışıdır.

Türkiye’nin yakıcı sorunlarına nasıl müdahale edileceğine, emekçi halkın seçeneğinin nasıl yaratılacağına, yaklaşmakta olan seçimlerde nasıl bir tavır takınılacağına ilişkin farklı düzlemlerde çeşitli temaslar sürmektedir. Türkiye Komünist Partisi bu doğrultuda sayısız görüşme yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

Bunlar içerisinde olgunlaşan, belli bir düzen ve anlayış birliği ile sürmekte olan EMEP, Sol Parti ve TKP arasındaki görüşmelerdir. Bu üç parti bütün diğer temasların ötesinde süreci belli bir noktaya getirmiş, dürüst, açık ve samimi bir zemin yaratmışlardır. Üç parti arasında sürecin ayrıntılarına ilişkin bazı farklılıklar olduğu açık ve doğaldır. Bununla birlikte emekçi halk için bağımsız, sermaye karşıtı, anti-emperyalist, laik bir seçenek yaratılması noktasında her üç parti de kararlıdır.

Türkiye’de bu doğrultuda bir seçeneğin oluşturulmasını üç parti sadece kendi meselesi olarak görmemektedir. Ancak TKP, EMEP ve Sol Parti’nin şu ana kadar sürdürdüğü çalışmaların toplumda ciddi bir karşılığı vardır. Bu çalışmalar daha geniş bir zemine zaman içinde taşınabilir. Ancak hiç aklımıza gelmeyen, düzen siyasetinin iç dengelerine dahil olup, milletvekili pazarlıklarının içine girmek, Türkiye’de sınıfsal karakteri belirsiz bir oluşumun içinde yer almaktır.

Bu anlamda Türkiye Komünist Partisi’nin haberlerde iddia edilen “ittifak”la bir ilgisi yoktur. Kaldı ki, haberde tarif edilen türden bir “ittifak” da kurulmuş değildir, hayal mahsulüdür.

Üç partinin yakın bir tarihte ortak bir açıklama yapabileceğini düşünüyoruz. Bizler AKP iktidarının bir an önce sonlanması ve halkımızın bir kez daha uluslararası tekellerin yarattığı seçeneklere mahkum olmaması için uğraşıyoruz.

Bu çabalarımızın kimi çevrelerde rahatsızlık yaratması ve kimi asılsız söylentilerin yayılması doğaldır. Doğal olmayan basın kuruluşlarının TKP ile ilgili bir duyum aldıklarında bunu asıl muhatabına sormamalarıdır.