Merkez Bankası Başkanı’nın 4 ayda görevden alınmasının ardından TL, tarihi bir değer kaybı yaşıyor. Sabah saatlerinde 8 TL seviyesinin üzerinde açılan dolar/TL kuru Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın açıklaması ardından 7,80 seviyesine geriledi.

TL, bir gündeki en yüksek değer kayıplarından birini yaşıyor: Elvan’ın açıklamasının etkisi sınırlı kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası Başkanı’nın 4 ayda görevden alınmasının ardından doların Türk Lirası’na karşı sert bir yükselişle değer kazanırken sabahın erken saatlerinde yazılı bir açıklama ile ‘güvence’ vermeye çalıştı. Elvan, serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz verilmeyeceğini ifade etti. Ancak doların ateşi, bu açıklamaya karşın düşmedi. Türk Lirası, son 20 yıldaki tek günde gerçekleşen ikinci çift haneli değer kaybını yaşıyor.

GECE NE OLDU?

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasının ardından dolar/TL sert yükseldi. Geçen haftayı 7,21 seviyesinden kapatan kur, gece saatlerinde Asya piyasalarının açılmasıyla 8,40 seviyesini aştı, haftanın ilk işlem gününde ise 8,05 seviyelerinden işlem görmeye başladı.

ELVAN’IN AÇIKLAMASININ ETKİSİ SINIRLI OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesinin ardından yaptığı ilk yazılı açıklamasını dolardaki sert yükselişin belirginleşmesiyle birlikte yaptı.

Ancak Elvan’ın açıklamasının etkisi sınırlı kaldı. Dolar, sabah 10:00 sıralarında 7,85 TL seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Elvan yaptığı açıklamada, "Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır" derken şunları söyledi:

"Bu alanlarda istikrar olmaksızın güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir. Uygulamakta olduğumuz “enflasyonda düşüşü önceliklendiren” makro politika çerçevesi, enasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz.

Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir."

CUMA GÜNKÜ DURUM

Cuma günü kur, 7,1897 ile 25 Şubat'tan beri en düşük seviyeyi görmüş, kapanışını ise 7,21 seviyelerinden gerçekleştirmişti. Avro/TL de geçen haftanın kapanışını 8,60'tan yapmıştı. Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 8,5803'te bulunuyor. Avro/TL'de rekor ise 10,2027 olarak Kasım 2020'de görülmüştü.

STERLİN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Dolar ve avro karşısında zayıflayan Türk Lirası, İngiliz Sterlin karşısında ise rekor kırdı. Geçen haftayı 10 liranın hemen üzerinde tamamlayan Sterlin/TL kuru, bu gece yaşanan sert tepkiyle birlikte 11,7427 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kur bir önceki zirvesini geçen kasım ayında 11,2813'le görmüştü.

SON 20 YILDA BİR GÜNDE YAŞANAN EN BÜYÜK DEĞER KAYBI

Türk Lirası'nda son 20 yılda tek günde çift haneli değer kaybını iki kez yaşadı. Biri 2018 Ağustos'ta yüzde 15,1 ile gerçekleşirken biri de bugün gerçekleşiyor. Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash TL'nin dolar karşısındaki bugünkü çift haneli kaybını "Ağbal'ın görevden alınmasının maliyeti" sözleriyle tanımladı.

BORSA SERT DÜŞÜŞLE AÇILDI

Borsa yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişiklik kararının ardından sert düşüşle girdi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı.

Vadeli işlemlerde de açılışta yüzde 3'ün üzerinde düşüş kaydedilmişti.

GRAM ALTIN FİYATI

Gram altın fiyatları, geçen haftaya 420 TL civarında başladıktan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizi 200 baz puan artırmasının ardından dolar/TL’deki düşüşü takip ederek 403 TL’ye kadar gerilemişti.

TCMB başkanlığında yapılan değişiklik sonrasında yüzde 10’dan fazla yükselen dolar kuru ile birlikte gram altın fiyatları, geçen hafta kapanışa göre yüzde 6 civarında yükselerek 437 TL civarında bulunuyor.