TMMOB, Gezi Davası’nda verilen kararlara ilişkin başlattığı eylemler kapsamında Bolu’da basın açıklamasında bulundu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın da katıldığı açıklamada, “Ülkemizin bugün içinde bulunduğu çok boyutlu krizden kurtuluşun yolu, bu durumu yaratan nedenlerin tümüyle ters yüz edilmesinden geçmektedir”denildi.

TMMOB Bolu'dan seslendi: Gezi'ye sahip çıkıyoruz

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Gezi Davası’nda verilen kararlara ilişkin ülke genelinde eylem düzenleme kararı aldı. ‘Gezi’ye, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz’ diyen TMMOB üyeleri TMMOB Bolu Şubesi Makine Mühendisleri Odası (MMO)’nda basın açıklaması düzenledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici,Tüm Emekliler Sendikası'nda Lütfiye Özkan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan Serdar Koçyiğit, Türk Tabipler Birliği Bolu Düzce Şubesi'nden Ali Rıza Gezici ve oda temsilcileri ile üyeler katıldı. Açıklamayı TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin okudu. Mahkemenin verdiği cezaların hiçbir hukuki dayanağı ve toplumsal meşruiyeti bulunmadığını belirten Perçin, “Gezi Direnişi ve bu direnişin parçası olmuş herkes bu tarih karşısında ve toplum vicdanında tertemiz ve lekesizdir. İktidar zorbalığına dün boyun eğmedik, bugün de boyun eğmeyeceğiz. Gezi Direnişini, Gezi Davası’nda ceza alan arkadaşlarımızı, uğruna bedeller ödediğimiz değerlerimizi, kamusal faydayı ve meslektaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

“EKONOMİK KRİZ, TÜM KESİMLERİ TÜKENME NOKTASINA GETİRDİ”

medya14.net'in haberine göre ekonomik krizin toplum üzerindeki etkisine değinen Perçin, “Hayat pahalılığı, işsizlik ve yoksulluk toplumun tüm kesimlerini tükenme noktasına getirdi. Derin ekonomik kriz mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatlarını da etkiliyor. Uzun yıllardır sistematik olarak uygulanan neoliberal politikalar sonucunda, kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve sosyal koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiştir. Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki iş alanları daraltılmıştır” diye konuştu.

Ülkedeki sorunların mevcut iktiranda kaynaklandığını kaydeden Perçin, “Yaşadığımız sorunlar, ülkemizde emeğiyle geçinen tüm kesimlerin yaşadığı sorunların bir parçasıdır. Ülkemizin geleceğini kurtarabilmek, daha iyi koşullarda yaşayabilmek ve çocuklarımızın geleceğini güvenceye alabilmek için tüm toplum kesimlerinin daha fazla sorumluluk almasına, mücadelemizi daha fazla artırmamıza ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

Perçin’in konuşmasının ardından söz alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, “İktidar başarısızlığını baskı ile aşmaya çalışıyor. Sindirmeye çalışıyor. Bu alınan kararların toplumsal zeminde hiçbir meşruiyeti yok. Toplumun vicdanında oldukça büyük bir yara açtı.Bizler bu ülkede ağaca, kamusal ve toplumsal mekanlara varlıklara sahip çıkmak için doğal kaynakları, insan yaşamını kolaylaştırmak için eğitim alıyoruz. Bu durumda halkı uyarmak bizim mesleki görevimiz” şeklinde konuştu.

Siyasi iktidarın yüzünü halka dönmesi için çağrıda bulunan Koramaz, “Arkadaşlarımız yasayı yerine getirdikleri için yargılandılar. Ne yazık ki bizim ülkemizde yargı, halkı cezalandırma ve siyasi iktidara bir kalkan olarak kullanılıyor. Yargıyı kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanmaktan vazgeçin. Bu ülkenin onurlu yargıçlarına da sesleniyorum. Kararlarınızı hukukun evrensel değerlerine göre verin. Arkadaşlarımızı dört duvar arasına koyduğunu zannedebilirsiniz ama arkadaşlarımızın düşüncelerini tüm toplumla paylaşıyoruz. Çünkü o düşünceler halktan gelen düşünceler. Tıpkı Gezi gibi.Buradan siyasi iktidara yüzünü halka TMMOB’ye dönmesini istiyoruz. Halktan, emekten yana tüm güçlere yüzünüzü dönün. Buradan bir kez daha sesleniyoruz arkadaşlarımızı ivedilikle serbest bırakın” dedi.