TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim M. Tataroğlu, bayram tatilinde yola çıkan sürücülere “Emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları” uyarısında bulundu.

TMMOB'dan bayram uyarısı: Tedbir almak ve emniyet kemeri kullanmak hayat kurtarır

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim M. Tataroğlu, Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

31 Temmuz’da başlayacak olan bayram tatiliyle birlikte trafikte yoğunluğun ve tehlikenin artacağı bir haftaya girileceğini belirten Tataroğlu, “Bayram tatili süresince trafik yoğunluğu artışına paralel olarak trafik kazaları da artmakta, her yıl binlerce insanımız bu kazalar neticesinde hayatını kaybetmektedir. Bu durum bayram tatili öncesinde yola çıkmadan sürücülerin ve yetkililerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır” ifadelerini kaydetti.

TUİK istatistiklerine göre yaşanan kazaların büyük bir kısmının insan faktöründen kaynaklandığına dikkati çeken Tataroğlu, meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücülere “Emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları” uyarısında bulundu.

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAK HAYAT KURTARIR

Tataroğlu, yola çıkacak sürücülere tavsiyelerini şöyle sıraladı:

>> Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler.

>> Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır.

>> Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.

>> Araçlardaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır. ”

Tataroğlu, yayalara da “Yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir. Özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir” uyarısında bulundu.

TATİL ÖNCESİNDE SÜRÜCÜLER İÇİN ÖNERİLER

Tataroğlu, tatil öncesi araçta yapılması gereken bakımları da şöyle sıraladı:

BAKIM: Araç bakımları tatile çıkmadan en az bir hafta önce yaptırılmalıdır. Araç bakımdan çıkar çıkmaz yolculuğa çıkılmamalıdır. Böylelikle yolculuktan önce bakım sonrası noksanlar veya çıkabilecek hatalar tamamlanmış, fren balatası gibi alışması gereken parçalar yolculuk öncesi alıştırılmış olacaktır.

LASTİK: Yolculuk öncesi tüm lastiklerin hava basınçları “Yüklü Araç” değerine çıkarılmalıdır. Kış lastiği kışın, yaz lastiği yaz dönemlerinde kullanılmalıdır. 6 yıldan yaşlı lastikler yenilenmelidir. Yenilenen lastiklerle hemen uzun yola çıkılmamalı, en az bir hafta alıştırma yapılmalıdır.

YÜKLEME: Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın ruhsatındaki değeri geçmemelidir.

EMNİYET KEMERİ VE YÜK GÜVENLİĞİ: Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri mutlaka takılmalı ve bagajlardaki yük sabitlenmelidir.

FREN VE TAKİP MESAFESİ: Tatil araçlarının ağırlığı, günlük işe gidiş-geliş kullanımına göre daha fazla olduğu için takip mesafesi de boş araca kıyasla artırılmalıdır. Tatil aracı sürücüsü günlük kullanıma kıyasla fren pedalına daha yüksek ayak kuvvetti ile basabilmeli bunun için de oturma pozisyonu doğru ayarlamalıdır.

HIZ: Tatil araçlarının sürücüleri hız sınırına mutlaka uymalıdır. Sürücülerin günlük şehir içi kullanımdan daha ağır olan aracı tatil yolunda yüksek hızda ve uzun yokuş-inişlerde aralıksız kullanması frenlerin ısınmasına, fren mesafesinin uzamasına veya hiç tutmamasına neden olabilir.

Açıklamada son olarak şu bilgilere yer verildi:

“Otoyollarda şerit disiplinin mevcut durumu: Orta şerit hız limitine uyan otomobillerin ve şehirlerarası otobüslerin işgali altındadır. Sol şerit hız limitine uymayan ve önündeki araçları kimi zaman selektörle taciz eden kişilerce kullanılmaktadır. Sağ şerit kamyonların şeridi olmasına rağmen, onların yokluğunda ‘makas’ atarak sağdan geçen otomobillerin şeridi haline gelmektedir.

Nasıl Olmalı? Otomobiller dâhil, otoyollarda şeritler bosken en sağdan gitmek zorunludur. Orta şeridi işgal etmek veya orta şerit işgal edilmiş düşüncesiyle sağ şeritten geçmek kesinlikle yasaktır. Sol şerit sürekli olarak kullanılmamalıdır. Bu şerit yalnızca önceki aracı sollamak için kullanılır ve sol şeritteyken öndeki aracı selektörle taciz etmek yasaktır. Otobüsler kamyonlarla birlikte sağ şeritten gitmelidir. Otobüs ancak önündeki kamyonu geçmek için orta seride girebilir. Eğer sağ şerit kamyonlarla doluysa otobüs orta şeridi otomobillerle birlikte kullanabilir ve sonrasında tekrar sağ seride geçer. Sol şeridi ise asla kullanamaz. Takip mesafesi kuralına uymak her daim zorunludur.”