TMMOB İzmir, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde açıklama yaptı. Açıklamada, “mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz” denildi.

TMMOB’dan dayanışma mesajı: Eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yanayız

BİRGÜN EGE

Bugün, ülke çapında 100 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi’nin 41’nci yıldönümü. TMMOB, bugünü her yıl Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak kutluyor. TMMOB İzmir Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde bir açıklama yaptı.

Açıklamayı TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir yaptı. Krizin tüm halkı olumsuz etkilediği gibi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatını zorlaştırdığını ifade eden Akdemir, “Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamusal çıkarın göz ardı edilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması gibi nedenlerle yıllar boyunca mühendis, mimar ve şehir plancılığı emeğinin değersizleştirilmiş olması, meslektaşlarımızı kriz karşısında tümüyle savunmasız hale getirmiştir. Siyasi iktidar, ekonomik krizle mücadele konusunda başarısız olduğu gibi, halkı salgına karşı korumak konusunda da yetersiz durumdadır. Her iki durumda da siyasi iktidarın önceliği, geniş toplum kesimlerinin haklarını korumak değil, kendi çevresinde konumlanan bir avuç sermaye grubunun çıkarlarını gözetmek olmuştur” dedi.

Özelde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Akdemir, “Esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızın hayatını olumsuz etkilemekte, gelecek planı yapamaz hale getirmektedir.TMMOB olarak salgın koşullarında derinleşen ekonomik kriz ve siyasi iktidarın artan baskıları karşısında mesleğimizi, meslektaşlarımızın çıkarlarını ve meslek örgütlerimizi korumak için mücadele ediyoruz. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.