TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 30 Ekim 2020 depremi sürecinde yürütülen plan değişiklikleri ve emsal artışı kararına ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada, “Depremde yaşanan mağduriyetin sorumlusu devlettir” denildi.

TMMOB’dan emsal artış tepkisi: Depremde yaşanan mağduriyetin sorumlusu devlettir

BİRGÜN EGE

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 30 Ekim 2020 depremi sürecinde yürütülen plan değişiklikleri ve emsal artışı kararına ilişkin İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, depremden etkilenen tüm vatandaşların uğradıkları can ve mal kayıplarından esas sorumlu kamu idaresi olduğunu dile getirerek, “Depremde yaşanan mağduriyetin sorumlusu her kademesiyle devletin ta kendisidir. İdarece tüm yasa ve yönetmeliklere uygun inşa edildiği belirtilen ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılan binalarda yaşanan her türlü hasarın kamu idaresi tarafından karşılanmasının bir zorunluluk olduğunu savunuyoruz. Özetle yaşanan mağduriyetin sorumluların hesap vermediği, mağduriyetleri gidermek bir yana yeni felaketlere kapı aralayacak yoğunluk artışının TMMOB tarafından kabul edilmesini hiç kimse bekleyemez” diye konuştu.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Deprem sonrası kimi dernek veya siyasi kesimler tarafından yaşanan mağduriyetin esas sorumlularını tartışmak yerine TMMOB'nin hedef gösterilmesini şaşkınlıkla izlediklerini dile getiren Akdemir, “Temel bir yaşam hakkı olan barınma hakkının piyasanın insafına bırakılmasına sessiz kalmayacağız. Çünkü, barınmak, güvenli ve sağlıklı yerleşimlerde yaşamak, bir vatandaşlık hakkıdır. Devletten beklenen anayasamızda da belirtildiği üzere bütün vatandaşların eşit, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşaması için görevini yapmasıdır. TMMOB’nin her türlü uyarısına rağmen her deprem öncesi afetlere karşı dirençli ve yaşanabilir kentler için yapılması gerekenleri yapmadıkları, kamu kaynaklarını bir avuç patronun hizmetine sundukları, depremi lütuf gibi görerek doğal alanları yapılaşmaya açtıkları, yoğunluk artışlarıyla yeni felaketlere kapı araladıkları için yaşadığımız her türlü mağduriyetin sorumlusu başta merkezi yönetim olmak üzere yerel yönetimlerdir” diye konuştu.

KENT SUÇU İŞLENİYOR

Akdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Depremde zarar gören emekçi halkımızı anlıyoruz. Çünkü kamu idaresi başından itibaren emekçi halkımızı müşteri gibi görmüş ve buna yönelik uygulamalara imza atmıştır. TMMOB olarak bilimsellikten uzak, halkımızı yeni felaketlere sürükleyecek ve sermaye düzenini mutlu eden kent suçuna sessiz kalmamız emekçi halkımıza yapılacak en büyük kötülüktür. Hukuka aykırı olduğu, mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerini ayaklar altına alan uygulamalara itiraz eden kamu yararı gözeten meslek odalarını doğrudan veya dolaylı şekilde hedef gösterenler açıkça kent suçu işlemişlerdir. Emekçi halkımızın yeni mağduriyetlerle baş başa bırakanlara ve bu konuda ısrarla TMMOB’yi ve meslek odalarını hedef gösterenlere inat kamu yararı çerçevesinde halkımıza her türlü desteği vereceğiz.”