Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren elektrik ve doğalgaz zamlarına tepki gösteren TMMOB Ankara İKK ve ESM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde bir araya gelerek zamların geri alınmasını istedi.

TMMOB ve ESM, Enerji Bakanlığı önünden seslendi: Zamlar acilen geri alınsın

OKTAY EVSEN

Yeni yılın ilk gününe vatandaşların büyük zamlarla girmesine neden olan AKP, elektrikte yüzde 127, doğalgazda ise yüzde 50’ye ulaşan fiyat artırımlarına imza attı. Zamların acilen geri alınması gerektiğini ifade eden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK)ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde bir araya geldi. TMMOB ve ESM, maddi imkânsızlıklar nedeniyle faturalarını ödeyemeyen vatandaş sayısında büyük artış yaşanacağı uyarısında bulundu.

TMMOB Ankara İKK ve ESM adına basın açıklamasını okuyan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, zamların geri çekilmesi gerektiğini berlirterek, “Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez” dedi.

KDV YÜZDE 1 OLMALI

Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırının aylık 230 kWh’a yükseltilmesi gerektiğini bildiren Yener, “150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaşmalı, ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir” dedi.
Yoksul vatandaşların kış günlerinde elektriksiz ve gazsız kalacağını vurgulayan Yener, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği açıklamada şunları söyledi:

“Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir."