TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnciraltı Planları ve Kültürpark için ortak basın toplantısı düzenledi.

TMMOB’dan İnciraltı ve Kültürpark tepkisi

BİRGÜN EGE

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnciraltı Planları ve Kültürpark için ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Mimarlık Merkezi Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen toplantıya oda temsilcileri de katıldı.

İnciraltı planı ile ilgili basın açıklamasını yapan Ziraat Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, “Bölgenin yıllardır çözümsüz bir leke olarak kaldığı, bölgedeki arazi sahiplerinin mağdur olduğu, bölgede tarımın yapılamaz durumda olduğu, bahçelerin kuruduğu, yeraltı sularının tuzlandığı, seracılığın para kazandırmadığı gibi her türlü gerekçenin oluşturulduğu ve devlet büyüklerinden pankartla yardım istendiği bir süreci geride bırakmanın ardından son olarak, İl Toprak Koruma Kurulu tarafından 23.09.2020 tarihinde alanın yapılaşmaya açılmasının dayanağı olan ve ‘tarım dışı amaçla kullanılabilir’ görüşü veren karar oy çokluğuyla alınmıştır" diyerek sözlerine başladı.

"Bu Bölge 2006 yılından beri politikacılar tarafından yöre insanına umut tacirliği yapılarak, arazilerinizi imara açacağız sözleri verilerek, oy simsarlığının sonucu olarak bu günlere gelmiştir" diyen Türk, "Bu bölge son yıllarda arazi sahibi olup ben buraları imara açtırırım diyerek yöre halkını inandıranların yüzünden bugünlere gelmiştir. İnciraltı Türkiye’nin 3. büyük kenti olan ve yeşil alan bakımından sıkıntılı olan İzmir için vazgeçilmez bir yeşil alandır" ifadelerini kullandı.

Türk sözlerini şöyle sonlandırdı:

Alanda yapılacak her müdahale bölgenin bütünsel koruma anlayışından uzaklaşılarak bitişiğinde bulunan İnciraltı Kent Ormanı ve İnciraltı lagünü için bir tehdit oluşturacaktır. Bölgedeki sulak alanlar (lagünler) su dengesini koruyan birer tampon niteliği taşımaktadır. Bu hassas dengenin yapılaşma ile daha çok bozulacağı bir gerçektir. Bu durumda olası baskınlar bölge için ciddi tehdit oluşturacak noktaya gelecektir.”

KÜLTÜRPARK’IN ZARAR GÖRMEDEN KORUNMASI SAĞLANMALIDIR

İzmir Kültürpark ile ilgili açıklamayı yapan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler ise, “Kültürpark, Dünyamızın son yıllarda karşı karşıya olduğu tehditlerden birisi olan iklim değişikliği ile mücadelemizde kentimiz için önemli bir doğal yutak durumundadır" dedi.

"Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığı çalışma sürecinde ilgili meslek odalarımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından oluşan çalışma gurubu her hangi bir ön koşul olmaksızın çalışmalarına başlamıştır" ifadelerine yer veren Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmalar kapsamında Kültürpark’ın korunabilmesi için en önemli bileşen olan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın hayata geçirilmesi çalışmaları halen yürütülmektedir. Çalışma kapsamında eksik görülen bilimsel veri ve analizlerin tamamlanması konusunda çalışma grubu tarafından ortak karar alınmış ve bugün gelinen aşamada söz konusu çalışmaların tamamlanması beklenmektedir. Bilimsel veri ve çalışmaların tamamlanmasının ardından ‘ekolojik hassas bir bölge’ olan Kültür Park’ın ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın yapılması çalışması yine ilgili meslek odalarımızın içerisinde yer aldığı bir süreçte yürütülecektir. Kültürpark’a Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlanana kadar da hiçbir müdahalede bulunulmamalı, bu süreçte alanın zarar görmeden korunması sağlanmalıdır. Bunun aksi bir durum kurulumuzca kabul edilmeyecektir. Kentimizdeki tüm doğal ve açık yeşil alanlarda olduğu gibi; Kültürpark Alanı’nın da yapılaşma odaklı değil, günümüz kentlerinin daha da belirginleşen açık ve yeşil alan ihtiyacı gözetilerek doğa ve toplum yararı öncelikli ele alınması ve kent belleğinde yer etmemiş fonksiyonların alana entegre edilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”