TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, TOKİ’nin yargı kararlarına karşın ve imar planı olmadan, Uzundere’de İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne ayrılmasını istedikleri alana konut yapmak için ihaleye çıkmasına tepki gösterdi.

TMMOB’dan TOKİ’ye ‘kaçak konut’ tepkisi: Bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerekmektedir

BirGün/EGE

İzmir’in Karabağlar ilçesinde yapılması için İzmir Demokrasi Üniversitesi için ayrılan alanda TOKİ için konut alanı yapılmak istenmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir tepki de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’ndan geldi.

Yapılan yazılı açıklamada, hukuka aykırı bir süreç yürütüldüğü belirtilerek, “Hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verilen bu imar planı, konut üretimine ilişkin ihalenin dayanağı olan imar planıdır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ‘Kararların sonuçları’ başlıklı 28. maddesi, idarelerin yargı kararlarını bütüncül olarak uygulamak yükümlülüklerine ilişkin olup bu madde, idarelerin hukuka ve yargı kararlarına uygun iş ve işlem yapmasını sağlamak, keyfiliği önleyerek hukuki denetimi işler hale getirmek amacıyla düzenlenmiştir. Bahsi geçen yürütmenin durdurulması kararını uygulama yükümlülüğü uyarınca, ilgili idarelerin dava konusu plana ilişkin tüm işlemleri durdurması gerekmekteyken 26 Ocak 2021 tarihinde yapılacak bu ihalenin hukuki ve fiili sakıncaları olduğu ortadadır” denildi.

KAMU YARARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YENİLEME ÇALIŞMALARI OLMALIDIR

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Açıklanan dava süreçlerinde iptaline karar verilen imar planları ile son onaylanan ve hakkında yürütmenin durdurulmasına kararı bulunan imar planları benzer plan kararları içermektedir. Bakanlık tarafından ‘yargı kararlarına uygunluk’ kavramını esneterek bölgedeki konut inşaatının bir an önce başlamasını sağlamaya dönük uygulamalar başlı başına hukuka aykırılık içermektedir. Bu anlayışın kentimizde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağı açık olup, bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerekmektedir. Deprem tehlikesi ile birçok bölgesi risk altında olan kentimizde öncelik verilmesi gereken husus, yeni konutların üretimi değil, mevcut yapı stokunu kamu yararına uygun bir şekilde yenileme çalışmaları olmalıdır. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak hukuka aykırı yürütülen bu işlemin takipçisi olacağız.”