TMMOB, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meslek odalarının yapısının değiştirileceğine yönelik açıklamalarına #tmmobyedokunma etiketiyle Twitter’da tepki gösterdi

TMMOB'dan Twitter eylemi: #tmmobyedokunma

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meslek odalarının yapısının değiştirileceğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), söz konusu açıklamalara karşı sosyal medyadan da kampanya başlattı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, baro ve tabip odaları başta olmak üzere bu yapılarda düzenlemeler yapılması gerektiğini ileri sürerek, "Barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının belirlenmesidir. Ankara Barosu'nun fütursuz saldırılarını gördük. Bu da bu düzenlemenin ehemmiyetini göstermiştir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis'in takdirine sunmalıyız" demişti.

Erdoğan’ın açıklamaları meslek odası ve baroların tepkisini çekmiş, yapılan ortak açıklamalarda, Erdoğan'ın açıklamalarının, demokrasi ile bağdaşmadığı ifade edilmişti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da #tmmobyedokunma etiketiyle gösterilen tepkiye birçok yurttaş da destek verdi.

#tmmobyedokunma etiketi dakikalar içinde Türkiye gündeminde 1. sıraya yükseldi.

Son olarak TMMOB'a bağlı 23 meslek odası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Demokrasiye ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir. Bizler, meslek disiplinlerimize ve örgütlerimize yönelik tasfiye edici politikalar ile ülke çapında izlenen belli kesimlerin çıkarına dayalı politikalar ve toplumsal muhalefetin sindirilmesi çabaları arasındaki bağların bilincindeyiz. Cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe olan inancımız tamdır. Bu nedenle eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik, güvenceli çalışma yaşamı olmazsa olmazlarımızdır. Ayrıca sosyal hukuk devleti, planlama, sanayileşme, kalkınma, kamusal yarar, kamusal hizmet ve kamusal denetime yönelik mücadelemiz her koşulda sürdürülecektir. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki; Odalarımız ve TMMOB’ye yönelik tutumun nedenleri, ülkemizin emek sömürüsüne dayalı bir rant cumhuriyeti haline gelmesini eşitsizliğin bir argümanı olarak görüyoruz. Demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı direncimiz ve bilimsel teknik gerekliliklere bağlılığımız devam edecektir. İktidarların meslek odaları üzerinde oluşturmaya çalıştığı tasarruflarını her zaman kamusal ve toplumsal yarar ölçeğinde dikkate alıp değerlendirmişizdir. Mesleki, bilimsel, teknik doğrulara dayanarak ülkenin en karanlık dönemlerinde bile çalışmalarımızı yürütmüşüzdür. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı duracağımızın bilinmesini isteriz."