Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un detaylarını açıkladığı Çeşme Projesi’ne TMMOB’dan tepki geldi. ŞPO’dan Mutluer, bölgenin talan edileceğini ve kamu mülkiyetlerinin parsel parsel satılıp ekosistemin dengesinin bozulacağını söyledi

TMMOB'den Çeşme Projesi'ne tepki: Alanları satıp ekosistemi bozacaklar

BİRGÜN EGE

İzmir, kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, toplantı düzenledi. Ersoy’un bilgilendirme toplantısı sonrası TMMOB projeye yönelik tepkilerini dile getirdi.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Üyesi Zafer Mutluer, Çeşme’nin son dönemlerde rant merkezi haline geldiğini söyledi. Mutluer, “Bütün kente beton döksek yine de gözü doymak bilmeyen bir akıl ile karşı karşıyayız. Çeşme Projesi, İzmir’in Kanal İstanbul’udur. Çeşme Projesi’nin kısa sürede bir talan projesi olduğu ortaya çıkmıştır. Son iki yıldır yetkili Bakanlıklar tarafından ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ sınırları genişletilmekte, sit alanlarındaki koruma statüleri düşürülmektedir. Alandaki mülkiyetlerin yüzde 97’si kamu mülkiyeti olmasına rağmen bu projenin hayata geçmesi durumunda buranın parsel parsel satılacağı itiraf edilmektedir” dedi.

‘EKOSİSTEMİN DENGESİNİ BOZACAK’

Proje alanı içinde kurulması planlanan Cumhuriyet Köyü’nü eleştiren Mutluer, tarım konusunda atılacak adımların ekosistemin dengesini bozacağını ifade etti. Mutluer, şunları söyledi; “Bu yıkım projesini şirin göstermek için ‘Cumhuriyet Köyü’ doğa ile uyumlu olarak planlandığı ve çevresine 130 bin sakız dikilerek sakız üretiminin geliştirileceği varsayımı tamamen hayal unsuru olduğu açıkça ortadadır. Öncelikle sakız fidanı üretimi yaklaşık 10 yıldan beri devam ediyor ve ‘Sakız Eylem Planı’ ile dahi yılda 10 bin adetten fazla fidan üretilememiştir. Belirtilen miktarda sakız fidanı dikme taahhüdü gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca Çeşme Kavunu coğrafi işaret almıştır. Bu alanda yapılacak her türlü müdahale, ekosistem ve tarımın bütünlüğünü olumsuz etkileyecek, habitatın ve sayısız canlı türünün ölümüne sebep olacaktır.”

‘TOPLANTIYA DAVET EDİLMEDİK’

Gerçekleştirilen sunum toplantısına çağırılıp çağırılmadıkları sorusuna yanıt veren Mutluer, projede bugüne kadar yapılan revizyonların da yeterli olmadığını belirtti ve “En son Çeşme’de düzenlenen toplantıda TMMOB görüşlerini ve bu projenin neden olmayacağını aktardıktan sonra bize bir davet gelmedi. Çeşme Projesi alanının sit derecesi düşürüldü ama yüzde 55’i koruma alanı statüsünde. Yüzde 55’i doğal koruma alnı olan bir yerde yapılaşmanız mümkün değil.

Yapılan revizyonların kötünün iyisine razı etme çalışması olarak yorumlayan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yıldırım , “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir şey vardır. Şu anda olayı daha çevreci zemine yaklaştırmak üzere bu ölçekte bir müdahalenin az yapılacak olması mümkün değildir. Yatak kapasitesinin azalması inşaat kapasitesinin azalması anlamına gelmiyor. Bu nedenle tartışmanın odağını kaçırmamak gerekiyor. Bu yapılmalı mı, neden yapılmak isteniyor ve neden yapılmamalı? TMMMOB bunun neden yapılmaması gerektiğini açıklıyor. Yapılanlar projeyi ‘şirin’ gösterme çabasıdır. Önce ortaya konulanları eksiltmek uzlaşı demek değildir. Burada sorun doğanın talan edilmesidir. Tüm yetkilileri bu sorumluluğu almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.