TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde mahkeme kararına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkadaşı Hasan Gürsoy’un şirketinin inşaat çalışmalarını sürdürmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Çankaya Belediyesi ruhsatları iptal etmeli, inşaatı durdurmalı” çağrısı yapıldı.

TMMOB’den tarihi Saraçoğlu Mahallesi için çağrı: Çankaya Belediyesi ruhsatları iptal etmeli, inşaatı durdurmalı

HABER MERKEZİ

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, tarihi Saraçoğlu Mahallesi'nde Emlak Konut ile Güryapı’nın yürüttüğü projeye karşı açılan davanın kazanılmasına rağmen inşaat çalışmalarını durdurulmamasına tepki gösterdi.

“Çankaya Belediyesi ruhsatları iptal etmeli, inşaatı durdurmalı” çağrısının da yapıldığı açıklamada, “Koruma Amaçlı İmar Planı ve İmar Uygulaması açtığımız davalar sonucu iptal edilmiştir. Çankaya Belediyesi tarafından hazırlanan ruhsatların iptaline yönelik dava sürecimiz devam etmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve Güryapı iptal kararına rağmen inşaata devam etmektedir. İptal kararları Çankaya Belediyesi’ne iletilmiş, inşaat durumu ve ruhsatlar hakkında görevleri hatırlatılmıştır. Ruhsatlar hemen iptal edilmeli ve inşaat durdurulmalıdır” denildi.

RANT PROJESİ

Ankara İl Koordinasyon Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Başkentin kent merkezini yok edecek, kamuya ait bir alanı sermayeye terk edecek ve ancak finansal olarak değerlendirilebilecek parçacıl projelerle, kamu zararları oluşturulmakta, değerlerimiz yok edilmektedir. Bu rant projesi ile yapılarda geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verilmiş, alanın peyzaj değeri yok edilmiştir” ifadeleri de yer aldı.

ACİLEN DURUM TESPİTİ YAPILMALI

Yapılan açıklamada, “Saraçoğlu için acil taleplerimiz” başlığıyla şunlar sıralandı:

- Acilen durum tespiti yapılmalı, yapılardaki hasar ve inşaat aşaması belgelenmelidir.

- Saraçoğlu yeniden kamu eline geçmeli ve konut-lojman kullanımına geri döndürülmelidir.

- Yapılar ve alana yönelik acil önlem alınmalı, iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır.

- Saraçoğlu Mahallesi’nin, Güvenpark ve Hükümet Kartiyesi olarak anılan Bakanlıklar bölgesi ile beraber ele alındığı koruma amaçlı imar planları hazırlanmalıdır.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Yapılan açıklamada, rant odaklı uygulamalara tepki gösterilerek, “Cumhuriyetin ve Başkentin bu sembol mekanını ve Ankara'nın belleğini tüm itirazlarımıza rağmen mükerrer planlarla yok etme pahasına ranta açan uygulamalara karşı dün olduğu gibi bugün de aynı yerdeyiz. Başkentin mirasını, yaşam alanlarımızı, doğal, tarihi ve kültürel değerlerimizi koruyacağımızı; bilimin ve ilerici ortak değerlerimizin ışığında, kamu yararı adına mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

NE OLMUŞTU?

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Ankara Şubesi ile Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Ankara’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi'nde Emlak Konut ile Güryapı’nın yürüttüğü projeye karşı açtığı davayı kazanmıştı. Ancak, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imam hatipten arkadaşı Hasan Gürsoy’a ait olan Güryapı Şirketi, mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmalarını durdurmadığı ortaya çıkmıştı.