Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş’un, “TMMOB’yi uyarıyorum” dediği açıklamasına tepki gösteren TMMOB Başkanı Koramaz, “Orman-İş sendikasını tepkisini söz konusu uygulamanın sorumlusu olan Orman Bakanlığı ve siyasi iktidara yöneltmeye çağırıyoruz” dedi.

TMMOB’den Tarım Orman İş Başkanı’na tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yazılı bir açıklama yaparak Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş’un Birlik hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Durmuş’un, “Buradan TMMOB’yi de uyarıyorum, size bağlı bir odanın mesleğe ihanetine sessiz kalamazsınız” ifadelerine tepki gösteren Koramaz, “Orman-İş sendikasını tepkisini söz konusu uygulamanın sorumlusu olan Orman Bakanlığı ve siyasi iktidara yöneltmeye çağırıyoruz” dedi.

Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, dün bazı basın organlarında yer alan açıklamasına yanıt veren Koramaz, “Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş tarafından 16 Haziran 2020 tarihinde ‘Özel Ağaçlandırma Alanları’ hakkında Facebook üzerinden yapılan ve çeşitli internet sitelerinde yer alan açıklamada TMMOB’yi ilişkin ifadelerini şaşkınlık ve üzüntü ile karşıladık. Durmuş’un açıklamasında yer alan ‘Buradan TMMOB’yi de uyarıyorum, size bağlı bir odanın mesleğe ihanetine sessiz kalamazsınız’ ifadelerini, kurumsal kimliğimize yönelik haddini aşan bir saldırı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Koramaz, “TMMOB’yi zan altında bırakan açıklamayı kınıyoruz” başlıklı açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

23 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ağaçlandırma Yönetmeliği’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan sendika başkanının neden TMMOB’yi uyarma ihtiyacı hissettiğini anlamış değiliz.

TMMOB 6235 sayılı yasayla kurulan ve bünyesinde mühendis, mimar ve şehir plancısı odalarını barındıran bir meslek teşekkülüdür. Yasaya göre odalarımızın her biri kamu tüzel kişiliği statüsündedir. TMMOB’nin odalarının kendi meslek alanlarında yürüttükleri faaliyetler konusunda yasalarla verilmiş bir yaptırım yetkisi bulunmamaktadır.

TMMOB’nin ormanlarımızın amaç dışı kullanılması, ormanlık alanların rant eksenli politika ve uygulamalarla tahrip ve talanına karşı yürüttüğü kararlı mücadele tüm ülke kamuoyunca bilinmektedir. Kaz Dağlarından Cerattepe’ye, Munzur Vadisinden Acarlar Longozuna, Kuzey ormanlarından Akdeniz bölgesindeki ormanlara kadar yanlış proje ve uygulamaların karşısında bilimsel, teknik ve hukuksal olarak yürüttüğümüz mücadele ortadadır.

Hal böyleyken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkarttığı “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği” ve bu konuda Orman Mühendisleri Odası’nın tutumu üzerinden TMMOB’yi zan altında bırakacak şekilde “TMMOB’yi uyarıyoruz” içerikli bir açıklama yapmak en hafif deyimiyle ya bilgisizlikten kaynaklıdır ya da hedef saptırma amaçlıdır.

Orman-İş sendikasını tepkisini söz konusu uygulamanın sorumlusu olan Orman Bakanlığı ve siyasi iktidara yöneltmeye, yıllardır ısrarla izlediği bilimden, toplumdan, ülke zenginlik ve kaynaklarının korunmasından yana mücadele çizgisi nedeniyle bu kesimlerin hedefinde olan TMMOB’nden özür dilemeye davet ediyoruz.