TMMOB Gezi Davası ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kararlarına ilişkin ülke çapında eylemlere başladı. Batman’da gerçekleşen eylemde Gezi tutuklularının serbest bırakılması istendi.

TMMOB Gezi için sokakta

Haber Merkezi

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Gezi Davası’nda verilen kararlara ve Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezalarına ilişkin ülke genelinde eylem düzenleme kararı aldı. ‘Gezi’ye, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz’ diyen TMMOB üyeleri ilk eylemlerini dün gerçekleştirdi. Batman’dan Zonguldak’a tam 6 il ve 7 noktada açıklama yapan TMMOB üyeleri 22 Mayıs’a kadar eylemlerini sürdürecek. Son eylem 22 Mayıs Pazar günü İstanbul Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda gerçekleşecek.

Batman’da Makina Mühendisleri Odası Batman Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamayı Ruken Kanat okudu. Kanat şunları söyledi: “Siyasal, ekonomik ve sosyal bunalımın meslektaşlarımızı ve yurttaşları her açıdan kuşattığı, enflasyon ve işsizliğin tavan yaptığı bir atmosferde daha adil, daha demokratik bir ülke için direnen Geziciler tutuklanıyor, muhalefet sindirilmeye çalışılıyor. Aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu arkadaşlarımıza verilen cezalar, toplumu tümden sindirme ve her türden muhalefeti yok etme amacına yönelik bir adımdır. Ülke adeta tek adam rejimine, tek adam demokrasisine mahkûm edilmiş, toplumun tüm kesimleri sindirilmeye çalışılmıştır.

Biz mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamından çıkması, üretimin, demokrasinin, eşit paylaşım ve adaletin hüküm sürmesi için mesleğimizin onuruna ve yurttaşlarımızın ekonomik refah, barış ve özgürlük tutkusuna yaraşır bir ülke ve dünya istiyoruz.

AKP iktidarında çiftçinin, işçinin, memurun ve öğrencinin nasıl geleceği yoksa mühendis ve mimarın da yoktur. TMMOB’nin aşağıdaki talepleri ile iktidara sesleniyoruz:

•Nitelikli işgücümüzün heba olmasına neden olan işsizlik sorunu derhal çözülmelidir.
•Tüm meslektaşlarımıza güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
•Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalıdır.
•Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir, ek göstergeler 4800-6400 aralığına yükseltilmelidir.
•KHK ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir
•Ülkemizin doğal kaynaklarını, ormanlarını, tarım alanlarını ve tarihi mirasını yağmalamayı amaçlayan tüm düzenlemeler geri çekilmelidir.
•Gezi Tutsakları serbest bırakılmalıdır.”