TMMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın 2017 Hava Kirliliği Raporu’na göre, Türkiye’de en kirli iller, İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütayha, Sakarya, Kırklareli, İçel, Samsun. En temiz iller ise, Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale

TMMOB, hava kirliliğinin en yüksek olduğu illeri açıkladı

BirGün/Ankara

TMMOB Çevre ve Mühendisleri Odası 2017 Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, en temiz iller: “Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale”. Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğini ölçmek için kullandığı PM10 parametresine göre ölçümleri düzenli yapılan ve 35 günden fazla PM10 DSÖ sınır değerini aşan iller ise şu şekilde:

“İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütayha, Sakarya, Kırklareli, İçel, Samsun”

Sanayileşme, trafik, kömür, kentsel dönüşüm

Raporu açıklayan TMMOB Çevre ve Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara’nın en kirli ilçesinin hastanelerin yoğun olduğu Sıhhıye olduğunu, en temiz ilçesinin ise bulunmadığını kaydetti. Bozoğlu, Ankara’nın temel kirlilik sebebinin ulaşım ve ısınmak için kullanılan kalitesiz kömür olduğu bildirdi.

Bozoğlu, en kirli iller arasında geçen İstanbul’da temel kirlilik sebebinin kontrolsüz kentsel dönüşüm olduğuna değindi. Bozoğlu, “İstanbul’un en kirli ilçesi, yoğun nüfuslu Esenyurt, en en temiz ilçesi ise Şile’dir” dedi.

En kirli iller tablosunda ilk sıralarda yer alan İzmir’in de en kirli ilçesinin Gaziemir olduğunu söyleyen Bozoğlu, İzmir’in hava kirliliği sebebinin ise sanayileşme, trafik ve kalitesiz kömür kullanımı olduğunu kaydetti.

Kirliliği azaltma önerileri

Hava kirliliğinin insan yaşamı için ciddi bir tehdit unsuru olduğuna dikkati çeken Bozoğlu, önerilerini şöyle sıraladı:

  • Kentlerde toplu taşıma ve raylı sistemler geliştirilmelidir.
  • Hava kirliliğinin en yopğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde sokağa çıkılmasın. Ayrıca hava kirliliğin yoğun olduğu günlerde Valilik ve Belediyeler yurttaşları bilgilendirmelidir.
  • Kentsel dönüşüm devletin sıkı denetimi altına alınmalıdır.
  • Yoksul yurttaşlara kalitesiz kömür yardımı yerine, doğalgaz yardımı yapılmalıdır.”