TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Kültürpark’ta yapılan fuar ve festivallere tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Kültürpark’ın doğal ve kültürel değerlerinin yıpratıldığı belirtildi.

TMMOB: İzmir’in Kültürpark’ı değerlerini kaybediyor

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Kültürpark’ta yapılan festival ve fuarlara tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada, Kültürpark’ın uzun süredir festivaller ve fuarlarla doğal değerlerinin tahrip edildiğini söyledi. Açıklamada, alanın insan ziyaretlerinde kapasitesinin üstüne çıkıldığını ve bu durumun ‘Kent Parkı’ işlevini yıprattığını dile getirdi.

Basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler, Kültürpark’ın 86 yıllık tarihiyle İzmirlilerin vazgeçilmezi olduğunu belirterek, “Kültürpark, 86 yıllık varoluş mücadelesi ve yarattığı değerler ile kent ve kentli için vazgeçilemez bir mekân haline gelmiş ve İzmir'in hatta Türkiye'nin belleğinde önemli bir yer edinmiştir. Bu eşsiz değerin doğal ve kültürel miras olarak korunması gerekliliği Meslek Odaları, Dernekler ve sivil örgütlerle defalarca gündeme getirilmiştir, getirilmeye devam etmektedir. 420 bin metre karelik bir alana kurulu olan ve yaklaşık 200 bin metrekaresi yeşil alana sahip olan Kültürpark uzun yıllar boyunca İzmir Enternasyonel Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için kullanılmıştır. Bu durumun ‘Kent Parkı’ işlevinin zaman içinde göz ardı edildiği ve doğal-kültürel değerlerinin hızla zarar görmesine neden olduğu defalarca kamuoyu ile paylaşılmıştır” diye konuştu.

AKIL VE BİLİMDEN UZAK YAKLAŞIMLARIN ESERİ

Kültürpark’ın taşıma kapasitesinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Elvin Sönmez Güler, “Bugüne kadar çok kez dile getirilen Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımına dair analizler gösteriyor ki Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Hal böyle iken; geçtiğimiz günlerde 91.'si gerçekleştirilen İzmir Enternasyonel Fuarı ve eş zamanlı olarak ilk kez yapılan Terra Madre Anadolu İzmir etkinliklerinin Kültürpark'a sıkıştırılmasıyla, 2’nci Derece Doğal ve Tarihsel Sit statüsündeki alan üzerinde önceki yıllara göre bu yıl çok daha fazla olumsuz etki yarattığı görülmektedir. İzmir Enternasyonel Fuarı'nın hazırlık sürecinde alanın adeta bir şantiyeye dönüştürülmesi, alandaki imalatların çevre gözetilmeden yapılması hatta stant ve platformlar için canlı bitkilerin sökülmesi akıl ve bilimden oldukça uzak bir yaklaşımın eseridir. ‘Enternasyonel Fuar’ kavramının içini yalnızca konser ve yeme içme aktiviteleriyle doldurmak, bunları yaparken de ekolojik, güvenlik, kalite, hijyen gibi ilkeleri yok saymak ise bu kent için hedeflenen gelecek vizyona vurulmuş önemli bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Güler, şunları dile getirdi: “İzmir Enternasyonel Fuarı ve Terra Madre Anadolu İzmir benzeri kapsamlı etkinliklerin Kültürpark gibi 2’nci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı’nda yapmak yanlıştır. Tıpkı gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi kentin belirli bölümlerine yayılmasını sağlamak birçok faydayı beraberinde getireceği gibi, kent içerisinde sahip olduğu özellikleri itibarıyla ‘Tek’ olan alanın da acımasızca tahrip edilmesinin önüne geçecektir. Kentin en önemli doğal ve kültürel hazinelerinden olan Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi gerekliliği birçok uzman kurum ve kuruluş tarafından yıllardır dile getiriliyor. Bu gelişime yön verecek büyük ama basit adımların hala atılamamış olması kent ve kentli açısından kaygı vericidir. Kültürpark'ın taşıma kapasitesini, flora ve hayvan popülasyonlarının yayılımını olumsuz yönde etkileyecek ve taşıma kapasitesini aşacak etkinliklerin bu alandan uzaklaştırılmasına ilişkin kararlı adımlar atılması gerekiyor. Hem İzmir'i ilkeli yönetmekle görevli kurum ve kuruluşları, hem de İzmir'in doğal ve kültürel değerlerini korumakla görevli kurulları göreve davet ediyoruz.”