TMMOB’un hazırladığı değerlendirme raporunda, 11’inci Kalkınma Planı’nın gelecek hedeflerini küçülttüğü, bütüncül planlı kalkınma mantığına aykırı olduğu ve mali boyutunun gerçekçi olmadığı belirtildi

TMMOB: Kalkınma planı gerçekçi değil

BirGün ANKARA

TMMOB’un hazırladığı raporda 8 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı onayının ardından TBMM’ye sunulan ve Meclis’te kabul edilen On Birinci Kalkınma Planı, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” dahilinde hazırlanan ilk Kalkınma Planı olduğuna dikkat çekildi.

TMMOB’nin raporunda “On Birinci Kalkınma Planı kime ait bir plandır, kimin hazırladığı bir dokümandır ve kime yarar sağlayacaktır?” sorusuna yanıt arandı.

Raporda On Birinci Kalkınma Planı’nın ülke ve kamu yararına bir planlama olmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır emperyalizmin güdümünde uygulanan politikalarla üretimi yatırımı, sanayileşmeyi, bilimi, teknolojiyi, mühendisi, mimarı, şehir plancısını ve halkı dışlayan uygulamalar On Birinci Planda da sürmekte, kamu yararını gözeten planlama/kalkınma yönelimi dışlanmaktadır. Sanayinin gelişmesini ve ekonomik büyümeyi en geniş toplumsal tabana yayacak, refah ve istihdam sağlayacak, ülke ve kamu yararına bir yatırım ve üretim planlamasının yokluğu kendini açık bir biçimde ortaya koymaktadır.”

TASARRUF NEREDEN YAPILACAK?

Raporda, tasarrufun nerede yapılacağına ilişkin bir bilgi olmadığını belirtilerek, “Plana göre özel tüketimlerin GSYH içindeki payı yüzde 61,3’ten yüzde 58,9’a düşerken, tasarruf ve yatırımlarda artış beklenmektedir. Özel tasarrufların yüzde 24,7’den yüzde 27,9’a çıkacağı tahmin edilirken, özel yatırımların da yüzde 24,7’den yüzde 26,8’e çıkacağı beklenmektedir. Tüm bu öngörülerle birlikte Gayri Safi Milli Harcanabilir Gelir’deki değişim oldukça önemsiz bırakılmıştır. Dolayısıyla bu tasarrufların hangi gelirden yapılacağı sorusunun yanıtı Planda açıklanmamış, gelir olmadan tasarruf artırma mucizesinin reçetesi boş bırakılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞAMADILAR

AKP’nin bir önceki kalkınma planında da enflasyon hedefine ulaşamadığına dikkat çekilerek, “Enflasyon makroekonomik göstergelerden bir diğeri olan enflasyonda da Onuncu Kalkınma Planı’nda 2023 yılı için enflasyonun tek hanelere düşürülmesi hedeflenmişti. On Birinci Kalkınma Planı’nda ise iktidar, enflasyon oranını yüzde 5’e kadar kademe kademe indirmeyi hedeflemiş durumda olsa da Onuncu Kalkınma Planı’ndaki yüzde 4,5’lik 2018 hedefi de amaçlanandan çok uzakta, yüzde 20,3 olarak gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verildi.