TMMOB: Krize ve salgına karşı tek çare dayanışma

Emek Servisi

Bugün, ülke çapında 100 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi’nin 41’nci yıldönümü.

TMMOB, bugünü her yıl Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak kutluyor. Bu vesileyle yazılı bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Teknik emeğin birliğinin ve gücünün simgesi olan 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü kutlu olsun” dedi.

19 Eylül 1979’un ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarih olduğunun altını çizen Koramaz; “Eylemin 41’nci yılında, tüm dünyamızı etkisine alan bir virüs salgını ve ülkemizde giderek derinleşen ekonomik krizle yüz yüzeyiz. Salgının toplumsal yaşama ve çalışma hayatına etkileri, uzun süredir devam eden ekonomik krizin toplumsal etkilerini ne yazık ki daha da artırıyor” ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde derinleşen krizin emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatını da zorlaştırdığını belirten Koramaz, şunları kaydetti: “Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamusal çıkarın göz ardı edilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması gibi nedenlerle yıllar boyunca mühendis, mimar ve şehir plancılığı emeğinin değersizleştirilmiş olması, meslektaşlarımızı kriz karşısında tümüyle savunmasız hale getirdi. Esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar, özellikle özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın hayatını olumsuz etkiliyor.”

Tüm meslektaşlarına dayanışmayı büyütme çağrısı yapan Koramaz, “TMMOB olarak meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini tehdit eden uygulamalar karşısında sessiz kalmayacağız” dedi.