TMMOB Sanayi Kongresi sona erdi: Sanayisizleşirken ne yapmalı?

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 21’incisi gerçekleştirilen “TMMOB Sanayi Kongresi 2017”nin ikinci günü dün sona erdi. Kongrede Yunus Yener’in yönettiği ilk oturum, “Oda Alan Araştırmaları Mühendisler: Fabrika, Toplumsal Yaşam ve Kent” başlığıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’in, “Fabrika, Toplumsal Yaşam ve Kent Denetimleri Araştırması” konulu sunumunun ardından, Kaya Güvenç, Doç. Dr. Serdal Bahçe ve Yrd. Doç Dr. Serkan Öngel’in katılımıyla gerçekleşen tartışmada, “toplumsal yaşam ve kent denetimleri” konusu mercek altına alındı. Osman Serter’in yönettiği ikinci oturuma Yavuz Büyülken’in, “MMO Raporlar: Makine İmalat Raporu, OSB Raporu, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Raporu” sunumuyla geçildi.

TMMOB Gıda Politikaları Çalışma Grubu ise, “Gıda Sanayi ve Mühendisler” sunumuyla ikinci oturuma katkı sağladı. İkinci oturum ardından geçilen üçüncü oturumu Ali Ekber Çakar yönetti. Prof. Dr. Erin. Yeldan’ın, “Büyük Durgunluk Sürerken Endüstri 4.0” sunumu ve Prof. Dr. Metin Durgut’un, “Mühendisler ve Toplum Kalkınması” sunumu katılımcılarla paylaşıldı. Üçüncü oturum, Selçuk Soylu’nun, “Türkiye’nin AR-GE Harcamaları ve AR-GE Merkezleri” konulu sunumuyla sona erdi.

Bildiriler kitaplaştırılacak
Kongrenin son oturumu Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve Doç. Dr. Serdal Bahçe’nin yanı sıra Dinçer Mete’nin katkı sağladığı oturumda, “Kalkınamayan Türkiye’de Mühendisler, Sanayisizleşen ve Mühendissizleşen Türkiye, Yeni Bir Kalkınma: Sanayileşme Paradigmasına İhtiyacımız Var” konulu sunumlar katılımcılarla paylaşıldı. Kongre sonuç bildirisinin önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. Kongreye sunulan bildirilerin de kitap olarak basılarak kamuoyunun kullanımına sunulacağı ifade edildi.