TMMOB, TEİAŞ kararını yargıya taşıdı

HABER MERKEZİ

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ), Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirme kapsamına alınmasının iptali istemiyle dava açtı.

Dava dilekçesinde elektrik iletimi kesintisiz, güvenilir ve kaliteli bir şekilde sürdürülmesinin; ekonomik faaliyetlerden sağlık, eğitim gibi sosyal gereksinimlerin karşılanmasına ve bireysel kullanıma kadar tüm toplumu, genel ülke çıkarlarını ve güvenliğini ilgilendirmekte olduğuna vurgu yapıldı. Elektrik iletimini yürütmekle görevli kamu kuruluşu olan TEİAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin dava konusu karar hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olduğundan iptali istendi.

Dilekçede 1970 yılında kurulan TEK eli ile elektriğin yurttaşlara kamu tarafından kamu hizmeti olarak verilmeye başlandığı belirtilerek bu dönem elektrik hizmetlerindeki gelişmeler ifade edildi. Dilekçede şunlar yer aldı: “Buna karşın yeniden yapılandırma çalışmaları adı altında çeşitli yabancı elektrik tröstleri ve şirketlerin kılavuzluğunda ve Dünya Bankası ve IMF’nin yönlendirmeleri ile elektrik hizmetlerinin kamu elinden özel sektöre geçişini sağlamak için çalışmalar başlatılmış ve TEK’in küçük parçalar halinde özelleştirilebilmesi amacıyla Üretim, İletim ve Dağıtım İdareleri olarak üç parçaya ayrılmasına karar verilmiştir.”
Yine dilekçede özelleştirme kararının TEK’in üç parçaya bölünme sürecinin devamı olduğu vurgulandı.