Cengiz İnşaat’ın Rize İkizdere’de taşocağı açma çalışmasına ilişkin şirket yanlısı bir açıklama yapan STK’ler arasında bulunan ZMO Rize Şube Başkanlığı hakkında disiplin sürecinin başlatılacağını bildiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, yaşam hakkı için direnen İkizdere halkının yanında olduğunu bildirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası: İkizdere halkının yanındayız

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yazılı bir basın açıklaması yaparak, Cengiz İnşaat’ın Rize İkizdere’de taşocağı açma çalışmasına ilişkin şirket yanlısı bir açıklama yapan 11 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) arasında bulunan ZMO Rize Şube Başkanlığı’nın görüşünün ODA’nın görüşünü yansıtmadığını bildirdi.

İmza metninin içeriğindeki haksız suçlamaların ve çirkin ithamların kabul edilmediği bildirilen açıklamada, “İmzacı kuruluşları kara bir leke olarak tarihe not düşüyoruz” denildi.

ZMO Rize Şube Başkanlığı hakkında gerekli disiplin sürecinin işletileceği belirtilen açıklamada,TMMOB Ziraat Odası Genel Merkezi ve ZMO örgütlülüğünün doğası, yaşam alanı ve yaşam hakkı için direnen İkizdere halkının yanında olduğu kaydedildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklama şöyle:

tmmob-ziraat-muhendisleri-odasi-ikizdere-halkinin-yanindayiz-874635-1.

NE OLMUŞTU?

Rize Barosu Başkanlığı, Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı ve 53 Gazeteciler Derneğinin de aralarında yer aldığı 11 kurum, Cengiz İnşaatın İkizdere'de yapmayı planladığı taş ocağına destek veren bir açıklama yayımlamış, açıklamada "Çevreye verilecek tahribatın eski hale getirilmesi kaydıyla yatırımlara devam edilmesi" savunulmuştu. Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Elbette ki doğanın zarar görmesini bizler de istemeyiz. Ancak ilimizin coğrafi yapısı gereği arazilerin engebeli olması nedeni ile büyük yatırımlar için aranan düz araziyi bulmak mümkün değildir. Bu nedenle deniz dolgusu kaçınılmaz olmaktadır. Lojistik merkezle ilgili de en yerinde karar deniz dolgusudur. Deniz dolgusu için de İkizdere İşkencedere'deki taşın en uygun taş olduğu bilinen bir gerçektir. Taşın çıkartılması esnasında doğaya verilecek olan tahribatın taş çıkartma işi bittikten sonra giderileceği ve çevrenin eski haline getireceği devletin en yetkili makamları tarafından taahhüt edilmiştir. Biz aşağıda imzası bulunan Rize ilinde faaliyet gösteren meslek örgütleri olarak çevreye verilecek tahribatın eski hale getirilmesi kaydıyla yatırımlara devam edilmesi yönündeki düşüncemizi kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz."

İmzası bulunan kurumlar:

Rize Barosu Başkanlığı, Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı, Rize Ticaret Borsası, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Rize Muhasebeciler Odası Başkanlığı, Rize Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı, Rize Kent Konseyi, Rize Kent Gönüllüleri Konseyi, TÜMSİAD Rize Şubesi, MÜSİAD Rize Şubesi, 53 Gazeteciler Derneği.