Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kabuklu fındık alım fiyatını Giresun kalite için 53, Levant kalite için 52, Sivri kalite için ise 51 lira olarak açıkladı. Erdoğan, hafta sonu Ordu’da yaptığı konuşmada bu yıl için fındık alım fiyatının 54 lira olacağını söylemişti. TMO bu fiyatın ‘verilecek desteklerle’ ortalama 54 lirayı bulacağını öne sürdü. Önceki yıllarda Erdoğan’ın açıkladığı fiyat ile TMO’nun belirlediği arasında fark bulunmuyordu.

TMO fındık alım fiyatını, Erdoğan’ın duyurduğu seviyenin altında açıkladı

TMO 2022 yılı için kabuklu fındık alım fiyatını resmi internet sitesinden yayınladı.

“TMO kabuklu fındık alım fiyatları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hasat dönemi öncesinde açıklanmıştır” denilen açıklamada, Giresun kalite için 53, Levant kalite için 52, Sivri kalite için ise kilogram başına 51 lira ödeneceği belirtildi. Kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos’ta başlanacağı, alımlar önceki yıllarda olduğu gibi işlemlerin randevulu yapılacağı kaydedildi.

Erdoğan ise 30 Temmuz Cumartesi günü Ordu’da yaptığı konuşmada, 2022 yılı için fiyatın 54 lira olacağını duyurmuştu.

TMO’nun duyurusunda bu çelişkiye dair şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığımızın üreticilere vereceği destek ödemeleri (alan bazlı, mazot ve gübre) ile birlikte düşünüldüğünde ortalama fiyat 54,00 TL/Kg olacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa geçmiş yıllarda olduğu gibi randıman farkı ilave edilecektir.”

Önceki yıllarda Erdoğan’ın açıkladığı fındık alım fiyatıyla TMO’nun açıkladığı fındık alım fiyatı arasında fark bulunmuyordu. Erdoğan geçen yıl Giresun kalite için fındık alım fiyatını 27 lira olarak açıklamış, TMO’nun listesinde aynı fiyat yer almıştı.

Ancak bu yıl Erdoğan’ın açıkladığı fiyata, ‘verilecek desteklerle’ ulaşılacağı iddia edildi.

tmo-findik-alim-fiyatini-erdogan-in-duyurdugu-seviyenin-altinda-acikladi-1046768-1.