TMO verileri, AKP’nin tarım politikalarının yarattığı tahribatı günyüzüne çıkardı. TMO’nun özkaynakları ile buğday ve arpa alım gücü 2015 yılında 100 birimken bu oran 2020 yılında 46 birime kadar geriledi.

TMO kaynakları yarı yarıya azaldı

Mustafa BİLDİRCİN

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mali verileri, AKP iktidarlarında uygulanan yanlış tarım politikalarına ayna tuttu. Satış fiyatlarını maliyetlerin altında belirlemek zorunda kalan TMO’nun özkaynaklarının hızla eridiği ortaya çıktı.

TMO’nun özkaynaklarının 2020 yılında buğday ve arpa alım gücü bazında 2015 yılına göre yüzde 54 oranında azaldığı tespit edildi. Özkaynaklarda, 2020 yılında 2015 yılına göre mısır alım gücü bazında yaşanan gerileme ise yüzde 53 oranında oldu.

6 yıllık erime gözler önüne serildi

2015 yılında özkaynakları ile 100 birim buğday alabilen TMO’nun, 2020 yılında özkaynakları ile yalnızca 46 birim buğday alabildiği belirlendi. TMO’nun özkaynaklarındaki gerilemenin, “Piyasaya müdahale gücünü” zayıflattığını vurgulayan Sayıştay, “Kurumun kendisine yüklenen misyonların yerine getirilmesi noktasında ilave kaynak ihtiyacı doğmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

TMO’nun, lisanslı depolardan ürün tesliminde sorun yaşadığı da öğrenildi. Lisanslı depolardan teslim alınan ürünlerin kalitesinin belirlenenden daha düşük olduğu tespit edildi. Sayıştay denetçileri, “TMO’ya haşereli ürün teslim edildiği" yönünde şikayetlerin olduğunu fark etti. Lisanslı depolardan ürün tesliminde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve denetimlerin artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması konusunda idare uyarıldı.

tmo-kaynaklari-yari-yariya-azaldi-959285-1.