TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal Manisa'da üzüm alım merkezlerini ziyaretinde kuru üzüm için 10 bin tonluk alım randevusu olduğunu belirtti. Üzüm-Sen Başkanı Çobanoğlu: "Piyasada 200 bin ton kuru üzüm var. TMO üreticiden ucuz aldığını TARİŞ’e pahalıya satıyor"

TMO ucuza aldığını pahalıya satıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki üzüm alım merkezini ziyaret etti. Güldal yaklaşık 10 bin ton civarında bir randevu olduğunu belirtti. Üzüm üreticileri ise Güldal'ın açıklamasına tepkili. Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, piyasada 200 bin ton üzüm olduğunu, yapılan açıklamanın kamuoyunu oyalamaktan başka bir şey olmadığını dile getirdi.


TMO aracılık yaparak kâr etti

Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu ise Güldal’ın açıklamalarına tepki gösterdi. TMO’nun üretici değil şirketler lehine çalıştığının altını çizen Çobanoğlu BirGün’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Üreticinin ürününü açığa dökmüş oluyor. Parayı hemen ödemez daha sonra öder. Tüccar için de geçerli aynı şey. Tüccar peşin para ödemesinde bulunmaz. TMO’nun para vermeden üzüm alması üzüm fiyatlarının yükselmesine de işe yaramaz. TMO geçmiş yıllarda aldığı üzümü daha sonra TARİŞ’e daha yüksek fiyattan sattı. Yani aracılık yaptı. TMO’nun ne üzümü işleme ne de pazarlama gibi bir sistemi söz konusu değil.”

tmo-ucuza-aldigini-pahaliya-satiyor-627777-1.
Adnan Çobanoğlu



Üzümün derecesini düşük gösteriyor

Üzüm fiyatlarına da tepki gösteren Çobanoğlu, yapılan açıklamaların sadece kamuoyunu oyalamak olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “TMO 10 liradan üzüm almıyor. Üzüm derecelendirilir. 8 numaradan 10 numaraya kadar derecelendirmesi vardır. TMO sözde derecelendirmede 9 numaralı üzümü 10 liraya alacaktı ama 9 numaralı üzümü 8 buçuk olarak numaralandırıyor. Eksperleri vardır bunun, gözle ölçümdür işin özü. Eksperin numaralandırdığı üzümü TARİŞ ya da tüccar daha yüksek ya da düşük numaralandırabilir. Bunun bir standartı yok, binlerce ton üzüm sonuçta. Burada da torpil işler. TARİŞ yönetimi kendisine oy verecek insanların üzümünü daha yüksek derecelendirir mesela.”

Piyasada 200 bin ton kuru üzüm var

Güldal’ın 10 bin tonluk randevu aldıklarını açıklamasının bir anlam ifade etmediğini aktaran Üzün-Sen Genel Başkanı son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kuru üzüm rekoltesi 200 bin ton civarı. 200 bin’de 10 bin hiçbir şey değil. Şimdi parayı peşin verse belki tüccarın da fiyatları yükselecek. Onu da yapmıyor. Üretici kendi emeğini saymazsa 10-11 lira kurtarır ancak yine de asgari ücrete denk gelmez bu. 13 lira olmalı ki kendi emeğini ve kâr marjını alabilsin. Üretici ailesinin ve kendinin emeğinin karşılığını bile alamıyor.”