Trablus'un Ankara’ya vize vermesinin ardından Tobruk da Türkiye'ye karşı Mısır'a askeri müdahale izni verdi. Kahire'ye verilen onay Çavuşoğlu'nun "Hafter çekilmezse Sirte'ye operasyon yapabiliriz" açıklaması sonrası geldi

Tobruk’tan Mısır’a vize

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çok aktörlü etkinlik mücadelesinin sahnesine dönüşen Libya’da çatışan taraflardan ardı ardına hamleler geliyor. Türkiye’nin Trablus yönetimi üzerinden Libya’ya müdahil olmasına doğudaki Tobruk yönetiminden karşı hamle geldi. General Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisi, Mısır'ın ülkeye askeri müdahalede bulunmalarına izin vereceklerini açıkladı.

Akile Salih'in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi'nden yapılan açıklamada, "Eğer Mısır hükümeti, Libya ve Mısır'ın güvenliği konusunda bazı tehlikeler görüyorsa, bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için Mısır ordusunun askeri müdahalesinden memnuniyet duyarız" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Kardeş iki ülke olan Libya ve Mısır, Libya'da işgalci güçlere karşı ulusal güvenliği korumak adına ortak hareket edebilir. Türkiye'nin işgalci tutumu ve yarattığı tehlike, Libya'ya ve komşu ülke Mısır için büyük tehlike arz etmektedir" denildi.

Tobruk'un Kahire'ye onayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Hafter güçleri Sirte'den çekilmezse askeri hazırlık var" açıklaması sonrasında gelmesi dikkat çekti. Çavuşoğlu, pazartesi günü yaprığı açıklamada Trablus'un ancak Halife Hafter'e bağlı güçler Sirte ve Cufra bölgelerinden çekilirse ve 2015'teki hatlarına dönerse ihtilafı sonlandıracak ateşkesi kabul edebileceğini söyleyerek ateşkes çağrılarını yanıtsız bırakmıştı.


SİSİ TEHDİT ETMİŞTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de geçen ay yaptığı açıklamasında Türkiye'nin Libya'daki faaliyetleri sonrası Mısır'ın ulusal güvenliğini gerekçe göstererek, Libya'ya kara harekatı düzenleyebileceklerini açıklamıştı.

Trablus yönetimi Türkiye'nin askeri desteğiyle son aylarda Sirte'ye doğru birçok yeri almayı başarmıştı. Petrol hilalinde yer alan Sirte ve cufra stratejik önemde.

FRANSA “IŞİD İÇİN ORADAYIZ” DEDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Libya krizinde tüm aktörlerle görüştükleri belirterek taraflardan bazılarını "poker yüzlü" olmakla itham etti. Senato Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Bakan, "Bazı şeyleri netleştirmek lazım. Mareşal Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Nisan 2019'da Trablus'un alınmasına girişmeden önce Libya'da yayılmakta olan cihatçı grup IŞİD'e karşı mücadele etti" ifadelerini kullandı. Le Drian, "Bu orduya IŞİD ile mücadelesinde destek veriyoruz. Fakat bu destek çok aktif askeri bir yardımdan çok, öneriler ve siyasi destekten oluşuyor" açıklamasında bulundu.

BRÜKSEL’DEN ANKARA’YA UYARI

Fransa'nın çağrısı üzerine önceki gün 27 AB ülkesinin dışişleri bakanının bir araya geldiği zirveden Türkiye'ye uyarı çıkmıştı. Türkiye ile AB'yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya gerginliklerin masaya yatırıldığı zirvede Ankara'nın diyalog çabalara yanıt vermemesi durumunda, yeni önlemlerin gündeme gelebileceği kaydedildi.

MISIR VE FRANSA TÜRKİYE’YE KARŞI

Kaddafi’nin NATO müdahalesiyle devrilmesinin ardından üç parçaya bölünen Libya’da iki farklı yönetim bulunuyor. Trablus yönetimini Türkiye ve İtalya desteklerken Tobruk yönetimi ise Mısır, Fransa, Rusya, Suudi Arabistan, BAE gibi ülkelerce destekleniyor.

Türkiye kasım ayında Trablus yönetimi ile askeri anlaşma yaparak bu ülkedeki çatışmalara resmen taraf oldu.

Libya'da 2015 sonunda imzalanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla da uluslararası meşruiyet verilen Suheyrat Anlaşması sonucunda Libya'daki yürütme mercisi olarak Başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti görevlendirilmişti. Ancak Mutabakat Hükümeti yetkiyi Temsilciler Meclisi’nden alması gerekiyor.