TOGG’a bayram kıyağı

BirGün Ankara

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Bursa Gemlik’te Hazine’ye ait arazinin TOGG’a bedelsiz devrinin önünün açılmasını, “TOGG’a Bayram öncesi adeta ikramiye gibi bir kıyak” sözleriyle değerlendirdi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tarhan, Resmi Gazete’deki TOGG peşkeşine tepki gösterdi. Tarhan, “Türkiye’nin yerli ve milli bir otomobil yapmasını biz de elbette destekliyoruz. Ancak dünya otomobil devleriyle yarışırken görünen o ki birileri kamuya ait arazileri özel şirketlere peşkeş çekme derdine düşmüş” dedi.

“Bayram öncesi Cumhurbaşkanı’ndan, geçim sıkıntısıyla boğuşan halka bayram ikramiyesi müjdesi beklerken Cumhurbaşkanı’nın önceliğini büyük şirketlerden yana kullandığını görüyoruz” diyen Tarhan, TOGG kıyağı ile ilgili şunları söyledi:

“TOGG'a üretim desteği adı altında sağlanan imkanlar zaten sınırsızdı. Burada yüzde 100 vergi indirimi, yüzde 100 yatırıma katkı oranı uygulanıyor. Yani hiçbir şekilde vergi alınmıyor. KDV ve gümrük vergisi alınmadığı gibi, 10 yıl süresince gelir vergisi stopaj desteği uygulanacak, projede 300 nitelikli personel çalıştırılacak ve her biri için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücretlerinin 360 milyon lirası bütçeden ödenecek. 31 Aralık 2027 tarihine kadar kullanılacak yatırım kredilerinin yüzde 80’i de bütçeden ödenecek. Bunlar da yetmedi TOGG’a alım garantisi de verilmişti. Şimdi bedelsiz arsa devrinin de önü açılıyor. Burada amaç yerli otomobili mi üretmek yoksa yandaş firmalara rant mı sağlamak? Dört endüstri bölgesi büyüklüğündeki alanın bedelsiz devri, bu firmalar üretim mi yapacak yoksa emlakçılık mı yapacaklar sorusunu akıllara getiriyor.”