Bu hafta sonu Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde gerçekleşecek 6’ncı Tohum Takas Şenliği’nde hem ekoloji konuşulacak, hem de tohum takası yapılacak. İki gün sürecek şenlik doyurucu bir programa sahip.

Tohum takası altıncı kez Bayramiç’te

MUSTAFA DERMANLI

Üretici sorunlarına çare ararken değerli katılımcıların bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalanılacak dolu bir programla 6’ncı Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği 31 Ağustos –1 Eylül tarihlerinde Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde gerçekleşecek.

Yerel tohumları paylaşarak çoğaltmak için bir araya gelecek katılımcılar bu etkinlikte yerel tohumları paylaşma mutluluğunun yanı sıra çalıştaylar, çocuklar için oyunlu etkinlikler, müzik dinletileri, üretici stantları ve çeşitli atölyeler ile Kazdağı'na yakışır bir tohum takas şenliği programında bir araya gelecekler.

KOOPERATİFÇİLİK, ZEYTİN VE KADIN İŞBİRLİĞİ

Bayramiç Kapalı Pazar Yeri’nde 31 Ağustos Cumartesi günü Ayfer Göl kolaylaştırıcılığında “Kooperatifçilik” konuşulacak. Panele KÖYKOOP İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, ÇiftçiSen Başkanı Abdullah Aysu, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve çiftçi Cem Birder konuşmacı olarak katılacak.

Aynı gün Süheyla Doğan kolaylaştırıcılığında “Zeytin ve Zeytinyağı” panelinde ise Zeytin Dostu Derneği Eğitimden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı, Eczacı Atilla Totoş deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

“Kırsalda Kadın İşbirliği” panelinin kolaylaştırıcısı ise Emel Kızılcık.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Bir Tohum Vakfı’ndan Güneşin Aydemir, KÖY-KOOP İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer ve Dr. Zerrin Çelik panelin konuşmacıları olacak.

Aynı gün yerel tohum takas etkinliği ve müzik dinletisi ile devam edecek.

tohum-takasi-altinci-kez-bayramic-te-617998-1.

ÇEVRE VE HUKUK KONUŞULACAK

1 Eylül Pazar günü gerçekleşecek panel ve çalıştaylar ile Tohum Takas Şenliği devam edecek. “Çevre ve Hukuk” panelini Melda Keskin yönetirken, panelde Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir ve İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hicri Nalbant bölgedeki çevre mücadelelerini ve hukuk ekseninden irdeleyecekler.

Sevgi Akar kolaylaştırıcılığında gerçekleşecek “Yerel Meyve Mirası” panelinin katılımcıları Prof. Dr. Neşe Bilgin ve çiftçi Cem Birder olacak.

EKOLOJİK TASARIMA DAİR SÖYLEŞİ

Harmonia Kurucu Tasarımcıları Kübra Köprülüoğlu Aşanlı ve Melih Aşanlı ise “Ekolojik Tasarım Nedir?” söyleşinde bir araya gelecekler.

BAÇEM Çiftçi Eğitim ve Üretim Şube Müdürü Nazım Tanrıkulu’nun “Şifalı Bitkiler” söyleşisi de yine aynı gün katılımcılarla olacak.

ÇOCUKLAR İÇİN PROGRAM

Festivalde yetişkinler kadar çocuklar da düşünülmüş. İki gün boyunca “Çocuk Sokağı”nda çeşitli etkinlikler ve atölyeler çocukların gününü renklendirecek. Çocukluk Bizde Kalsın Derneği’nin de katılım göstereceği şenlikte serbest oyun alanlarının haricinde sinema ve kes yapıştır atölyesi, zeka oyunları, drama, ritim, çocuklarla felsefe ve ekoloji çalışmaları da çocukları bekliyor.

31 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde gerçekleşecek 6’ncı Tohum Takas Şenliği’ndeki tüm etkinliklere katılım ücretsiz.

Şenlik Komitesi, “6. Bayramiç Tohum Takas Şenliği’nin amacı yerli tohumları paylaşarak devamlılığını sağlamak, yerel meyve mirası gibi çalıştaylarla yerel türlerin korunması ve kıymetinin bilinmesini sağlamayı hedefliyor. Çalıştaylarla üretici ve türeticileri bir araya getirmek. yerli üreticilerimizin deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak da bizim için önemli. Bunun yanı sıra atölyeler ve çocuklar için hazırladığımız etkinliklerle iki güne yayılan bir program hazırladık. Tohuma, ekolojiye ilgi duyan tüm dostları şenliğimize bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

tohum-takasi-altinci-kez-bayramic-te-617999-1.