Norveç’te Müslüman kadınların veliaht prensle tokalaşmaması krize dönüştü. Koalisyon partileri birbirine düşerken, İlerici Parti lideri yurttaşların karşı cinsten birileriyle el sıkışmayı reddetmesinin gizli İslamlaşma anlamına geldiğini savundu

Tokalaşma(ma) krizi

Dünyanın en huzurlu ülkelerinin başında gelen İskandinav ülkesi Norveç’te geçen ay saldırıya uğrayan El Nur İslami Merkezi Camisi’ne geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Veliaht Prens Haakon Magnus’la kadınların dini gerekçeyle tokalaşmayı reddetmesi krize dönüştü. İktidardaki merkez sağcı koalisyonun iki büyük ortağı arasında ‘gizli İslamileşme’ gerilimi çıktı. Koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakar Parti ile liberal eğilimli İlerici Parti’nin liderleri birbirileriyle atıştı.

İlerici Parti lideri ve Maliye Bakanı Siv Jensen, Norveç yurttaşlarının karşı cinsten insanlarla el sıkışmayı reddetmesinin gizli İslamlaşma anlamına geldiğini savundu.

Veliaht Prensi Haakon’un camiye destek ziyaretinde bulunurken uzattığı elin kadınlarca reddedilmesi örneğini veren Jenseni, Verdens Gang gazetesinde makale yayımladı. Makalede, “Norveç’te kadınlarla erkekler birbirleriyle el sıkışır, nokta. Norveç’teki kadınları selamlamamak için kabul yaratmaya çalışmak, anlayış göstermek değil, cinsiyet eşitliğinin tersidir. Gizli İslamileşme ile kast ettiğim şey bu. Hoşgörü adı altında, kendimizi dolaylı veya doğrudan şekilde dinin özel taleplerine uyarlıyor olmamız” ifadelerine yer verdi.

BAŞBAKANDAN ‘ZARİF’ AÇIKLAMA

Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Erna Solberg ise Tromsö’deki seçim mitingi konuşmasında koalisyon ortağının savını reddetti. “Gizli İslamileşmenin yanlış bir kavram olduğuna inanıyorum çünkü toplumumuzda böyle bir şey yok” diyen Solberg, diğer yandan işyerlerinde insanların el sıkışması ve bu tür engeller koymaması gerektiğini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif gibi başka ülkelerden gelen misafirlere anlayış gösterilmesinin icap ettiğini ifade eden Solberg, “Onunla el sıkışma girişiminde bulunmadım. Bence diplomatik çabalarımızı bundan başka şeylere harcamalıyız” ifadelerini kullandı.

İlerici Parti lideri Siv Jensen Norveç’in İslamlaştığı tezini yaklaşık 10 yıldır savunuyor. Norveç’te 1980’de kayıtlı 1006 Müslüman varken, bugün 5.2 milyonluk nüfusun yüzde 5.7’sini Müslümanlar oluşturuyor.

ÖZÜR DİLEDİLER

Başkent Oslo’nun 20 kilometre batısındaki Bærum kentinde bulunan El Nur İslam Merkezi 10 Ağustos’ta silahlı saldırıya uğramış, bir kişi yaralanmıştı.

Camiye 30 Ağustos’ta giden Veliaht Prens Haakon’un uzattığı eli havada bırakan ve el sıkışmayan üç kadın, başlarını eğip ellerini yüreklerinin üzerine koyarak selamlama yoluna gitmişti.

Devlet radyo televizyonu NRK’ye konuşan El Nur İslam Merkezi Camisi Sözcüsü Waheed Ahmed “Veliaht Prens’in kendisini böyle bir durumda bulmasını istemezdik, üç kadının el sıkışmayı reddedeceğini bilmiyorduk. O yüzden böyle bir şey olduğu için Veliaht Prens’ten özür diliyoruz” demişti.

Norveç’in Barum şehrinde saldırıya uğrayan El Nur İslam Merkezi Camisi, destek sunmaya gelen Veliaht Prens Haakon’un uzattığı eli kadınların sıkmamasıyla zorda kaldı.