Tokat’a mermer ocağı tehdidi

UĞUR ŞAHİN

Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Kuruçay köyündeki 15 hektarlık alanda “Fatih Toprak” isimli kişi tarafından işletilecek mermer ocağı, bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Tokat Valiliğin’nin, “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği proje kapsamında, yılda 10 bin ton mermer üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ancak üretim sahasının yakınlarında köylülerin su kaynağı da bulunuyor. ‘Orman vasıflı arazi’ içerisinde yer alan proje, Silisözü Çayı’na çok yakın konumda.

‘CİDDİ ZARAR VERİLECEK’

BirGün’e konuşan Kuruçay Köyü Muhtarı Hüseyin Şatur, köylerinde taşocağı istemediklerini söyledi. Konuyu yargıya taşıyacaklarını bildiren Muhtar Şatur, şunları ifade etti: “Köyümüzün su kaynakları ile hayvanlarımız için kullandığımız bölge orası. Üstelik oradan çıkan pislikler köye akacak. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Doğaya tahribat verecek ama bundan ziyade köyümüze çok ciddi zarar görecek. Eğer proje yapılırsa köyün oradan taşınması lazım. Her şeyden öte su kaynaklarımız var orada.”

KÖYLÜNÜN FİKRİ ALINMADI

Köylülerden Ünal Yalçın ise şöyle dedi: “Mermer ocağı doğa katliamı demek… Çocuklarımızın, hayvanlarımızın doğamızın zarar görmesi demek… Köylünün projeden hiçbir haberi yoktu. Çünkü sormadılar ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vererek, doğayı hiçe saydılar. Bir diğer konu da köyümüzün içme suyu mermer ocağının kurulması planlanan yerden geliyor. İnsanların tapulu arazileri de var ama sorma gereği bile duymadılar. Köylünün hiçbir şekilde fikri alınmadı. Bu proje derhal durdurulmalı çünkü buranın geçim kaynağı hayvancılık ve tarım… Ocak, bunları da tehdit ediyor. Yetkiler sesimizi duysun.”

KÖYLÜLERDEN KAMPANYA

Öte yandan, “Kuruçay Köyü’nde yapılacak olan mermer ocağı durdurulsun” başlığıyla change.org üzerinden imza kampanyası başlatıldı.