Tokat’ın ‘gürültü kirliliği’ Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Çevre Programı, dünya genelindeki ses kirliliğine ilişkin rapor Meclis gündeminde. Raporda New York ve Dakka gibi megakentlerin yanında dünyada ses kirliliğinin en çok olduğu iller arasında Türkiye’den Tokat gösterildi. Türkiye’nin megakentlerinin yer almadığı raporda yaklaşık 603 bin nüfuslu Tokat’ın bulunması tepkilere neden oldu.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Raporun dayanağı olan ölçümlerin 2005 yılında yapıldığı ve bu ölçümler yapıldığında Tokat çevre yolunun yapılmamış olduğunu vurgulayan Durmaz şöyle konuştu:

“Bir tarafta 19 milyonluk nüfusuyla New York, 20 milyonluk nüfusuyla Dakka; diğer yanda Tokat’ın bu kentlerle aynı ses değerleri içinde değerlendirilmesi akla mantığa aykırı. Tokat şehir merkezi çok sayıda aracın geçiş noktası iken yapılan ölçümlerde ilimizdeki ses kirliliğinin yüksek çıkmış olması anlaşılır. Ancak çevre yolunun 2012’de tamamlanıp açılmasıyla şehir merkezi belirgin biçimde trafik rahatlamıştır. Dolayısıyla güncel haliyle kentimizde ses kirliliği önemli ölçüde azalmıştır. Kaldı ki raporda yer verilen 82 desibel eski durum için bile hayli yüksektir ve teyite muhtaç bir bilgidir.”

Durmaz’ın önergesinde yer alan sorulardan bazıları şöyle:

• Ülkemizde ses ölçümleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Bu ölçüm verileri uluslararası kuruluşlarla paylaşılmakta mıdır?
• Son 10 yılda hangi şehirlerimizde ses kirliliğine dair ölçümler yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi kurumlarımızca yürütülmektedir?
• Tokat ilinde son 10 yılda ses kirliliği ölçümü yapılmış mıdır? Ölçüm yapıldıysa ortaya çıkan sonuçlar nelerdir?
• Bakanlığınızın ses kirliliği ölçüm teknikleri nelerdir? Ses kirliliği ölçümünün yapıldığı alanlar nerelerdir? Haber Merkezi