Tokat’ta faaliyet gösteren özel Medicalpark Hastanesi'nde yaklaşık 5 ay önce çekilen görüntülerde, iki yoğun bakım hemşiresi bilinci yerinde olmayan felçli bir hastaya şiddet uygularken görüntülendi. Savcılık, olaya ilişkin görüntüler hakkında "Kovuşturmaya yer yoktur" kararı verdi. Görüntülerin kamuoyunda tepki çekmesi sonrası açıklama yapan Bakan Koca ise hastane hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Tokat'ta hemşireler felçli hastaya şiddet uyguladı, savcılık takipsizlik verdi!
Fotoğraf: İHA

Tokat’ta faaliyet gösteren özel Medicalpark Hastanesi'nde, iki hemşirenin bilinci yerinde olmayan bir hastaya şiddet uyguladığı iddia edildi. Tokat Cumhuriyet Savcılığı, suçlama konusu yapılan görüntüler hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdi.

Edinilen bilgiye göre, 6 Temmuz tarihinde yaşanan olayda, Fransa’da yaşayan 62 yaşındaki M.A. tatil için gittiği Tokat’ta beyin kanaması geçirdi. İlk müdahalesi Devlet Hastanesinde yapılan M.A. yakıları tarafından özel hastaneye nakledildi. Burada yapılan operasyonun ardından yoğun bakım servisine alındı. Yakınları yoğun bakımda olduğu için görmelerine izin verilmeyen hastalarını, yoğun bakım kamerasının görüntülerinin yayınlandığı servis dışındaki ekrandan izlemek istedi.

İHA'da yer alan habere göre, görüntülerde biri kadın diğeri erkek iki hemşirenin cihazlara bağlı olarak bilinçsizce yatmakta olan erkek hastanın çarşafla yüzünü kapatıp elleriyle ağzını ve boğazını sıktıkları, parmaklarıyla gözüne baskı uyguladıkları görüldü. Yoğun bakım hemşirelerinin yakınlarına şiddet uygulandığını görünce ekran kaydını alarak müdahale ettiler.

SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ, İKİ PERSONEL İŞTEN ÇIKARILDI

Tedavisi devam eden M.A.’ya uğradığı şiddet uzun süre söylenmedi. M.A. iyileşmeye başlayınca yakınları tarafından görüntüler kendisine izletildi. M.A., bunun üzerine Tokat Cumhuriyet Savcılığı'na girerek suç duyurusunda bulundu. Ancak şikayeti, "Kovuşturmaya yer yoktur" kararı verilerek geri çevrildi.

Kararın ardından M.A., Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunarak Tokat Cumhuriyet Savcılığı'na yeni bir suç duyurusunda daha bulundu.

"ŞİKAYETÇİ OLDUM AMA BİR ŞEY ÇIKMADI"

M.A., konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın üzeri kapatılmak istense de hukuki haklarını sonuna kadar aramakta kararlı olduğunu söyledi. M.A., şunları söyledi:

"Felç geçirdim. Ambulansla Devlet Hastanesi'ne geldim. 3 gün kaldım daha sonra Medicalpark Hastanesi'ne sevk ettiler. Orada da 13 gün kaldım. Şiddet gördüm. Yaşadıklarımı görüntüleri izledikten sonra öğrendim. Kendime geldikten sonra izledim görüntüleri. Psikolojim bozuldu. Şikayetçi oldum ama bir şey çıkmadı. Takipsizlik kararı var. Delil yok denildi. Davayı düşürdüler. Hukuk mücadelemi sürdüreceğim. Ne gerekiyorsa o yapılsın. Bir bayan geldi bana kötü davrandı, bağırdı, çağırdı. Daha sonra hemşire geldi. Oda ağzıma bastı. Boğmaya çalıştı. Gözümü çıkarmaya çalıştı. Baldırıma devamlı darbe atıldı. Ameliyattan önce baldırım simsiyah olmuş. Bayram günü çocuklar ziyaretime geldiler. Olayı bayram günü yaşadık. Ben onları görmedim, onlar kameradan beni izliyorlarmış. Hemşire geldi. Darp etti. Elime ayağıma vurdular. Sağlık Bakanlığına dilekçe yazıp verdik. Cevap bekliyorum. ‘Bunda bir şey yok. Yara yok’ dediler."

SAĞLIK BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Söz konusu olayın kamuoyunun tepkisini çekmesinin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise görüntülerin 'üzüntü verici ve kabul edilemez' olduğunu söyledi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Tokat Medical Park hastanesinde kaydedildiği belirtilen, bir hastanın bazı çalışanlarca şiddete maruz kaldığını gösteren görüntüler üzüntü verici ve kabul edilemezdir. Bakanlığımız ilgili hastanede derhal soruşturma başlatmıştır. Gerekenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın."

TOKAT VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Olaya ilişkin açıklama yapan Tokat Valiliği de bir hemşirenin iş akdinin feshedildiğini bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Tokat'ta hizmet veren özel hastanede yaşanan ve ulusal basında yer alan "Hemşireler felçli hastanın ağzını ve boğazını böyle sıktı" başlıklı haber üzerine açıklamaya gerek görüldüğü belirtildi.

Hasta M.A'nın bu yılın temmuz ayında yaşadığı rahatsızlıklardan dolayı özel hastaneye başvurduğu aktarılan açıklamada, hastanın tedavisinin bir bölümünün genel yoğun bakım ünitesinde sürdürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Hastanın 9 Temmuz'da yoğun bakımda tedavisi devam ederken, uygulanan ilaçlardan dolayı ajite halde burnuna takılı solunum cihazını çıkartmaya çalıştığı, bu sırada hemşirelerden birisinin yanına gelerek hastanın elini hızlı şekilde iterek engel olduğu, sonrasında el bileğinden yatağa bağlamak suretiyle elini sabitlediği tespit edilmiştir. Sonrasında başka bir hemşire daha olaya müdahil olmuştur. Bu harekete tepki vermesi üzerine eylemine son veren hemşire, sonrasında hastanın yanından uzaklaşmıştır. Süreç sonunda hastamızın tedavisine devam edilmiş, şifahen taburcu edilmiştir. Olayın İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildiği andan itibaren soruşturma açılıp bir başhekim yardımcısı ve yoğun bakım uzmanı görevlendirilmiştir. Soruşturma tarihinde ilgili hemşirenin iş akdine son verilmiş, diğer hemşireye de hastane tarafından kınama cezası verilmiştir. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Birimi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur."