Beykoz Tokatköy’de kentsel dönüşüm gerekçesiyle evlerinden zorla tahliyeleri istenen ve yıkıma karşı direndikleri için tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 yurttaş serbest bırakıldı.

Tokatköy'de yıkıma direndiği için tutuklanmaları istenen yurttaşlar serbest!
Fotoğraf: BirGün

Kentsel dönüşüm uygulanmak istenen İstanbul Beykoz’daki Tokatköy Mahallesi’nde polisin sert müdahalesine direndiği için gözaltına alınan ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 9 yurttaş serbest bırakıldı. Mahallede yıkıma direnen toplam 27 yurttaş gözaltına alınmış, 18’i ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

AKP'li Beykoz Belediyesi,Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesinde hukuki süreçlerin devam etmesi ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen yurttaşları zorla tahliyeye zorluyor.

Dün (22 Ağustos) Beykoz Belediyesi, sabah baskını ile yurttaşları evlerinden zorla tahliye etmeye çalışırken, halk barikatlarla direndi.

Mahalleliye sert müdahalede bulunan polis, görüntü almak isteyen gazetecileri de yaka paça alandan çıkardı. Polis, çatıya çıkan yurttaşlara da düşme risklerini göz ardı ederek plastik mermi sıktı. Olaylarda 27 yurttaş gözaltına alındı.

Sert polis müdahalesinin ardından mahallede yıkım başladı.

BÖLGEDE 238 YAPI YIKILACAK

Beykoz iskelesine iki kilometre mesafede bulunan ve yaklaşık 15 bin 367 kişinin yaşadığı Tokatköy Mahallesi’nde bir ‘dönüşüm’ projesi uygulanmak isteniyor.

Boğaz'a nazır mahallede bir süre önce AKP’li Beykoz Belediyesi, Emlak Konut ortaklığıyla ‘dönüşüm projesi’ gerçekleştirileceğini duyurdu. Tanıtım dosyasına göre proje 9,1 hektarlık alanda gerçekleşecek. Bölgede 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Bu sayı bile planın olası hedefini açıklamaya yetiyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor.