Tokatköy'de AKP'li Beykoz Belediyesi'nin kentsel dönüşüm bahanesiyle evlerinden etmek istediği yurttaşlar polise direndikleri için gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 yurttaş tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Tokatköy'de yıkıma direnen 9 yurttaş tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Beykoz'un Tokatköy Mahallesi'nde AKP'li Beykoz Belediyesi'nin kentsel dönüşüm zorbalığına karşı direnen 27 yurttaş gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan 9'u tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

18 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kentsel dönüşüm projesinde, hukuki süreçlerin devam etmesine rağmen ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li Beykoz Belediyesi, Tokatköy'de yurttaşları evlerinden zorla tahliye etmeye çalışıyor.

Beykoz iskelesine iki kilometre mesafede bulunan ve yaklaşık 15 bin 367 kişinin yaşadığı Tokatköy Mahallesi’nde bir ‘dönüşüm’ projesi uygulanmak isteniyor.

Boğaz'a nazır mahallede bir süre önce AKP’li Beykoz Belediyesi, Emlak Konut ortaklığıyla ‘dönüşüm projesi’ gerçekleştirileceğini duyurdu. Tanıtım dosyasına göre proje 9,1 hektarlık alanda gerçekleşecek.

Bölgede 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Bu sayı bile planın olası hedefini açıklamaya yetiyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor.