Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın, gazeteci Çiğdem Toker’i hakarete varan ifadelerle hedef almasına gazeteciler ve basın meslek örgütleri tepki gösterdi. TGC’den yapılan açıklamada, “Dayanağınız ne olursa olsun, kime ne satarsanız satın, kimin damadı olursanız olun; gazetecilere hakaret edemez, hedef gösteremezsiniz” denildi.

Toker’i hedef alan Bayraktar’a tepki: Kimin damadı olursanız olun; gazetecilere hakaret edemezsiniz

Gazeteci Çiğdem Toker, Sözcü gazetesinde yayımlanan yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan “Sivil Toplum Kuruluşları - Okul - Yurt Faaliyet Raporu”na da yansıyan AKP destekli vakıflara aktarılan kaynaklara işaret etmişti. İBB’nin AKP dönemine ilişkin yaşananların aktarıldığı yazıda Toker, "2018 ve öncesinde TÜGVA’ya 74.3 milyon TL, TÜRGEV’e 51.6 milyon TL, T3 Vakfı’na 41.4 milyon TL, Ensar Vakfı’na ise 29.8 milyon TL, Okçular Vakfı’na 16.6 milyon TL tutarında destek verildiğini" ifadelerini kullanmıştı.

T3 Vakfı, Toker’e söz konusu yazısını gerekçe göstererek dava açtı. Mahkemeden, gazeteci Toker’e 30 bin TL tazminat cezası verdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı da olan BAYKAR Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, söz konusu karar hakkında yaptığı paylaşımda gazeteci Çiğdem Toker’i hedef aldı.

Hakarete varan ifadeler kullanan Bayraktar’a gazetecilerden ve basın meslek örgütlerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) yapılan açıklamada, “Kimin damadı olursanız olun; gazetecilere hakaret edemez, hedef gösteremezsiniz!” denilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Sayın Bayraktar, İktidarın gölgesinde, siyaset odaklı yargı kararlarında, teşvik belgelerinde, ticaret sicillerinde, pazarlık usulü ihale duyurularında yazmaz. O yüzden biz hatırlatalım. Dayanağınız ne olursa olsun, kime ne satarsanız satın, kimin damadı olursanız olun; gazetecilere hakaret edemez, hedef gösteremezsiniz! Meslek hayatı boyunca kaleminin onurunu korumuş, tek derdi halkın haber alma hakkını savunmak ve gerçeklerin peşinden koşmak olan meslektaşımız Çiğdem Toker’in yanındayız! Kendisini dev aynasında görüp, halk adına emek veren gazetecileri küçümseyenlere karşı dayanışmayı her gün büyüteceğiz!”

Sendikalardan da Toker’e destek açıklaması geldi. DİSK Basın-İş’ten yapılan açıklamada, “Çiğdem Toker'in yanındayız. Unutmayın kamunun yararına olan her türlü olay ve bilgi haberin konusu olmaya devam edecek” denilirken Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi’nce yapılan açıklamada “Gazeteci Yazar Çiğdem Toker, "İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı köşe yazısı nedeniyle T3 Vakfı'na 30 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. Basın ve ifade özgürlüğünü ihlal eden bu keyfi kararı kabul etmiyoruz. Çiğdem Toker'in yanındayız” ifadeleri kullanıldı.