Yargının iptal kararına rağmen TOKİ marifetiyle tarihi Cebeci İnönü Stadyumu yerine inşa edilecek millet bahçesi için 139 milyon 840 bin TL’lik imza atıldı.

TOKİ’den millet bahçesi için rekor tutarda imza
Ankara tarihi Cebeci İnönü Stadyumu (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara’da, tüm itirazlara karşın yıkılan tarihi Cebeci İnönü Stadyumu alanına yapılmak istenen millet bahçesi için ihale süreci tamamlandı. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yarattığı yıkım halen giderilemezken TOKİ marifetiyle inşa edilecek millet bahçesi için rekor tutarda harcama gerçekleştirildi.


İTİRAZLAR ARASINDA İHALE

Temeli 1963’te atılan ve 1967’de tamamlanan, “Ankara’nın en büyük stadyumu” olan Cebeci İnönü Stadyumu, maç oynamaya elverişli olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Meslek odalarının ve yurttaşların tüm itirazlarına karşın stadyum, Temmuz 2021’de yıkıldı. Stadyumun boş kalan alanına millet bahçesi yapma kararı alındı. İçinde cami, kıraathane ve otoparkın da bulunacağı belirtilen millet bahçesi projesine yönelik plan değişiklikleri, meslek odalarınca yargıya taşındı. Yargı, millet bahçesi projesine yönelik plan değişikliklerini Ekim 2022’de iptal etti.

Yargı kararlarını ve itirazları yok sayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cebeci İnönü Stadyumu arazisine yapılması planlanan millet bahçesi için 29 Ekim 2022 tarihinde ihale düzenledi. TOKİ koordinasyonunda düzenlenen ihale için 16 şirket teknik şartnameleri incelese de ihaleye yalnızca bir şirket teklif verdi.

139,8 MİLYON TL’LİK İMZA

İhalenin sonuç ilanı ise Kahramanmaraş ve Hatay’da gerçekleşen depremlerin etkileri sürerken 21 Şubat’ta yayımlandı. Sonuç ilanına göre, TOKİ ile ABAD Proje isimli şirket arasında 139 milyon 840 bin TL’lik sözleşme imzalandı. Millet bahçesi projesinin 15 Mart 2024 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığı bildirildi.

***

Deprem günü ihale ilanı

TOKİ, Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği 6 Şubat'ta ve 7 Şubat'ta, millet bahçesi ihalesi ilanları yayımladı. 6 Şubat’ta Rize Merkez Millet Bahçesi yapımı için 7 Şubat’ta da Ankara Bağlum Millet Bahçesi için ihale ilanı paylaşıldı.